Digitaalvaardig in de zorg

Nieuws uit de periode november 2021

9de Werkconferentie van Digivaardig in de zorg druk bezocht

Helaas zat die borrel met bitterballen er toch niet in… Maar digitaal hebben afgelopen maandagmiddag 250 professionals kennis opgedaan en uitgewisseld over het verbeteren van digitale vaardigheden in de zorg.

lees meer
foto Lies van Gennip en Daniël Tijink

Lies van Gennip nieuwe voorzitter Digivaardig in de zorg

Precies zeven jaar geleden vond de eerste werkgroep van Digivaardig in de zorg plaats. Onder projectleider Daniël Tijink groeide het programma uit tot een platform waar elke zorgmedewerker zijn of haar digivaardigheden kan verbeteren. Op 1 januari neemt Lies van Gennip het stokje over.

lees meer

Nieuw: Digihulp biedt ondersteuning voor iedereen met weinig digitale vaardigheden

De Alliantie Digitaal Samenleven biedt samen met partners hulpmiddelen voor niet-digivaardige mensen en digimaatjes.

lees meer

Tip: Hoe scan je een QR-code?

Tegenwoordig moet je vaak een QR-codes scannen om naar een website te gaan. Hoe doe je dat? Hierbij wat handige instructies voor jezelf of voor collega's. 

lees meer

Meer informatieveiligheid door focus op gedrag bij Lentis GGZ

In een interview vertellen bestuurder Johan Oostinga en CISO Lourens Dijkstra het belang van oog hebben voor informatieveilig gedrag en waarom effectmeting voortaan niet meer weg te denken is bij Lentis GGZ.

lees meer

Digitip: iPhonefuncties die je leven kunnen redden!

Wist je dat een iPhone een speciale functie heeft om hulpinstanties te bellen? Dit is de SOS-noodmelding. Als de melding geactiveerd wordt gaat er een alarm af, noodcontactpersonen worden op de hoogte gesteld en de hulpdiensten worden ingeschakeld.

lees meer

Podcast: wat kan de zorg leren van de gemeente?

Niet alleen de zorg heeft digitale uitdagingen. Ook gemeenten worden steeds digitaler en werken aan de digitale ontwikkeling van zowel ambtenaren als burgers. In deze nieuwe podcast gaat Suzanne Verheijden, programmamanager Digivaardig in de zorg, in gesprek met Miriam Beintema en Marieke de Feyter.

lees meer

Omgaan met nepnieuws in de zorg

Tijdens de sessie Nepnieuws in de zorg tijdens het ECP Jaarfestival 2021 kregen zorgprofessionals en geïnteresseerden handvatten om om te gaan met informatie die niet (helemaal) klopt.

lees meer

Rijnstate maakt digitale vaardigheden pijler van digitale strategie

Net vóór de coronapandemie, in oktober 2019, publiceerde Rijnstate haar digitale strategie. In deze strategie zijn de digitale ambities beschreven voor het vormgeven van het ziekenhuis van de toekomst. Het verbeteren van de digitale vaardigheden van medewerkers is hierin één van de vier pijlers. 

lees meer
campagnefilmpje denk 2x na voor je iets deelt still

Nieuwe campagne: 'Denk 2x na voor je iets deelt'

Deel de grappige kattenfilmpjes en brengt dit ook in jouw organisatie onder de aandacht!

lees meer

Beoordeel de hulpmiddelen van Pharos

Bekijk en beoordeel de hulpmiddelen van Pharos om digitale zorg voor iedereen toegankelijk te maken.

lees meer

Digitip: sneltoetsen in Outlook

Met deze toetsencombinaties kun je makkelijk switchen tussen mail, agenda en contacten. Sneller en gezonder!

lees meer

Digitale geletterdheid heeft ook in het onderwijs structureel aandacht nodig

Digitale vaardigheden op de werkvloer begint in het onderwijs. Monitors Digitale Geletterdheid primair en voortgezet onderwijs 2021 blijkt dat digitale geletterdheid zowel in het voortgezet als primair onderwijs structureel meer aandacht moet krijgen.

lees meer

Onderzoek Franciscus Gasthuis & Vlietland: ‘Bijna 80% medewerkers wil digivaardiger worden’

In 2020 startte ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland een programma Digitale vaardigheden. Onder de eerste afdelingen die hiermee aan de slag gingen voerden ze een onderzoek uit. De resultaten zijn nu bekend.

lees meer