Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

9de Werkconferentie van Digivaardig in de zorg druk bezocht

Helaas zat die borrel met bitterballen er toch niet in… Maar digitaal hebben afgelopen maandagmiddag 250 professionals kennis opgedaan en uitgewisseld over het verbeteren van digitale vaardigheden in de zorg.

Iets te laat ging de plenaire sessie van start (ook bij Digivaardig in de zorg gaat het digitaal niet altijd van een leien dakje…). Suzanne Verheijden, Programmamanager van Digivaardig in de zorg, ging eerst in gesprek met Daniël Tijink die na 7 jaar afscheid neemt als projectleider van Digivaardig in de zorg. Hij draagt het stokje over aan Lies van Gennip. Lees hier een uitgebreid interview met Daniël en Lies waarin zij samen terug- en vooruitkijken.

Ziekenhuizen en ggz
Daarna sprak Suzanne met vertegenwoordigers van twee sectoren die sinds dit jaar meefinancieren aan het programma Digivaardig in de zorg; de ggz en de ziekenhuissector.

Merijn van der Zalm (De Nederlandse ggz): “Elke medewerker moet digivaardig zijn om de technologie van nu en van de toekomst te laten landen, maar we moeten vanuit de ICT- en applicatiekant ook alert blijven op de toegankelijkheid van applicaties. Die moeten steeds bewust zo simpel en intuïtief mogelijk gemaakt worden”. Niels Mooij (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen) voegt daaraan toe: “Voor ons staat voorop: betrokkenheid van medewerkers is een absolute must om technologie goed aan te laten sluiten op het werk in de praktijk. Ziekenhuizen en revalidatiecentra investeren in digitale vaardigheden om de werkdruk te verlagen, de kwaliteit te verhogen en innovaties te versnellen. Daarom ondersteunen wij de coalitie Digivaardig in de zorg.”

Zorgverleners signaleren hulpvraag bij patiënten/cliënten
Wietske Kamsma, partnermanager bij de Alliantie Digitaal Samenleven, was de hoofdspreker van het plenaire deel. Wietske benadrukte hoe belangrijk zorgverleners zijn in het signaleren van een gebrek aan digitale vaardigheden bij patiënten/cliënten. Burgers met onvoldoende digitale vaardigheden staan op allerlei terreinen op achterstand, ook in de zorg. Ze kunnen bijvoorbeeld geen gebruikmaken van digitale zorg wat gezondheidsverschillen vergroot. Volgens de laatste cijfers zijn er op dit moment 4 miljoen Nederlanders niet digitaal vaardig genoeg om zelfstandig zaken te doen met de overheid.

De bedoeling is niet dat zorgprofessionals zelf patiënten ondersteunen in hun digitale ontwikkeling, maar ze kunnen wel fungeren als tussenpersoon. Door hulpvragen te signaleren kan de patiënt worden doorverwezen naar de juiste hulpbron in zijn of haar omgeving.

Digihulp
Wietske lanceerde tijdens de werkconferentie een nieuwe hulpbron: www.Digihulp.nl. Iedereen kan hier zijn eigen digitale vaardigheden testen of het leeraanbod in de regio bekijken. Ook is er de mogelijkheid om gratis te bellen naar de Digihulplijn met alle vragen over computer, laptop, tablet of mobiel. Daarnaast is er veel informatie te vinden voor digimaatjes: vrijwilligers die mensen met beperkte digitale vaardigheden op weg helpen. Met dit nieuwe initiatief zet de Alliantie digitaal samenleven weer een stapje op weg naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Workshops
Na de presentatie van Wietske konden de deelnemers deelnemen aan twee rondes van workshops. Download hier per workshop de presentatie en/of de padlet.

Op 21 juni 2022 vindt de 10de werkconferentie van Digivaardig in de zorg plaats. Hopelijk dan echt bij Antropia in Driebergen. Met bitterballen. Schrijf alvast in je agenda! Tot die tijd organiseert Digivaardig in de zorg nog meer (digitale) bijeenkomsten. Houd de agenda in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.