Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Nieuw: Digihulp biedt ondersteuning voor iedereen met weinig digitale vaardigheden

Nederland telt naar schatting een miljoen mensen die niet zonder hulp met computers en internet kunnen omgaan. Daarnaast zijn er 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn van wie een groot deel het ook moeilijk vindt om met de computer, tablet of smartphone te werken.

Dat leidt bij deze groepen tot gevoelens van onzekerheid en uitsluiting, en tot faalangst. Beperkte toegang tot de online wereld betekent beperkte toegang tot onderwijs, werk, een sociaal netwerk en gezondheid. Ook worden minder digitaal vaardige mensen vaker slachtoffer van phishing, WhatsApp-­fraude en oplichting via veel gebruikte applicaties als Marktplaats. Als zorgprofessional krijg je te maken met patiënten/cliënten die niet (voldoende) digivaardig zijn en daardoor geen gebruik kunnen maken van e-health (bijvoorbeeld beeldbellen) of niet digitaal hun dossier kunnen inzien. Het is dus belangrijk dat iedereen voldoende digivaardig is om mee te kunnen doen.

De Alliantie Digitaal Samenleven ontwikkelde samen met partners een set met vaardigheden die nodig zijn om te participeren in de steeds meer digitale samenleving. Er is een handige zelftest om je eigen digivaardigheid te checken en een overzicht van het leeraanbod in de regio. Voor digimaatjes (een rol vergelijkbaar met de digicoach zoals we die bij Digivaardig in de zorg kennen) is er een handboek met handige tips en een overzicht van de vaardigheden die mensen nodig hebben om zich te redden.

Ga naar www.digihulp.nl om deze nieuwe hulpmiddelen te bekijken en te gebruiken. Krijg je te maken met niet-digivaardige cliënten/patiënten, dan kun je ze hiernaar doorverwijzen.