Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Tip: Hoe scan je een QR-code?

Tegenwoordig moet je vaak een QR-codes scannen om naar een website te gaan. Hoe doe je dat? Hierbij wat handige instructies voor jezelf of voor collega’s.

Geschreven door Valerie van der Looij

QR-codes ken je waarschijnlijk van de Coronacheck-app. Maar wat nou als jij zelfs ergens een QR-code tegenkomt? Bijvoorbeeld in een magazine, op een poster of een sticker. Het kan handig zijn om zelf te weten hoe je QR-codes scant, want ze leiden je meestal naar webpaginalinks die tijdrovend zouden zijn om zelf in te typen. Dus laten we eens kijken hoe jij zelf een QR-code scant!

Hoe werkt het? (Apple iOS)

Gebruik jij een iPhone of iPad? Dan heb je een hele makkelijke manier om QR-codes te scannen waarvoor je bijna niks speciaals hoeft te doen. Pak je smartphone of iPad erbij en open de Camera-app. Zorg dat de camera op de achterkant van je apparaat gebruikt wordt, dus niet de ‘selfie camera’. Richt dan simpelweg de camera op een QR-code en je zult zien dat de Camera-app van Apple automatisch herkent dat je een QR-code op beeld hebt. Er verschijnt een melding in beeld met de tekst “QR-code voor website” (of iets soortgelijks). Tik op de melding en de link waarnaar de QR-code verwijst wordt geopend.

Hoe werkt het? (Android)

Gebruik je een Android smartphone of tablet? Dan zou het kunnen dat het scannen van een QR-code iets lastiger gaat dan op iOS apparaten. Dat is afhankelijk van of je een wat ouder toestel hebt of een nieuwere. Op een nieuwer toestel (uit 2019 of later) kan het zomaar zijn dat je hetzelfde te werk kunt gaan als op een iOS telefoon. Je hoeft dan enkel de Camera-app hoeft te openen, te richten op de QR-code, en de app herkent  vanzelf dat er een QR-code gepresenteerd wordt.

Heb je een wat oudere smartphone, of lukt het je op jouw nieuwere toestel toch niet? Maak je geen zorgen: je hebt het alsnog zo voor elkaar! Daarvoor zul je eerst een losse app moeten downloaden. Er bestaan een heleboel QR-scanner apps. Pak dus je smartphone erbij, open de Google Play Store en typ in de zoekbalk bovenaan ‘QR scanner’. Bekijk welke app jou aanspreekt en download en installeer deze. Open vervolgens de zojuist gedownloade app en richt nu je camera op de QR-code. Met de nieuwe app lukt het om hem te scannen!