Digitaalvaardig in de zorg

De inzet van gamification in de zorg

Gamen. Al sinds jaren ’80 zijn grote massa’s maar moeilijk van achter het scherm vandaan te trekken. Veel verder van de zorg kan je niet af zitten, toch? Tijden veranderen! Gaming kan namelijk ook ingezet worden om Serieuze Doelen mee te behalen. Jos Knaapen neemt je mee in hoe het Isala ziekenhuis in Zwolle en Meppel ‘serious gaming’ inzet om de zorg te meetbaar verbeteren.
Bekijk de presentatie
Bekijk de opname van deze workshop
Jos Knaapen is innovatiemanager bij Isala Ziekenhuis

Digitaal vergaderen met Teams

Leer meer over applicaties als PowerPoint en Whiteboard die je kunt benutten binnen een Teams-vergadering. Ook kijken we naar het verschil tussen vergaderingen, live events en webinars . Elk van deze opties heeft andere functionaliteiten waarbij de een beter aansluit dan een ander bij specifieke doelen van de bijeenkomst.
Bekijk de opname van deze workshop
Erik de Beus is projectmanager bij Delta-N

Zo maak je toffe ontwerpen met Canva: de basis

Cliché maar waar: een beeld zegt meer dan duizend woorden! In deze workshop maak je kennis met Canva. Canva is een online ontwerptool waarmee je onder andere presentaties, posters en infographics kan ontwerpen. Zo kun je jouw kennis op een visuele en creatieve manier overbrengen. Tijdens de training gaan we stap voor stap aan de slag met het gebruik van sjablonen, kleuren en afbeeldingen. Aan het einde van deze workshop heb jij je eerste Canva-sjabloon ontworpen.

Zorg ervoor dat je voorafgaand aan deze training een gratis Canva account hebt aangemaakt. Lees hier hoe je dat moet doen. Zonder account kan je niet deelnemen aan deze training.
Bekijk de presentatie
Bekijk de opname van deze workshop
Saskia Littooij is communicatieadviseur en trainer bij Jonge Honden

Effectief informatieveilig gedrag beïnvloeden

Veel zorgorganisaties organiseren bewustwordingscampagnes om medewerkers te leren veilig met informatie om te gaan. Maar het blijkt dat bewustwording niet voldoende is. Weten is namelijk nog geen doen!  Om medewerkers echt veiliger met informatie te laten omgaan is het nodig om in te zoomen op de oorzaken van hun gedrag. Daarmee gaan we aan de slag in de deze workshop. Zowel theorie als voorbeelden uit de praktijk komen aan bod. Na afloop ken je de basisbeginselen van een gedragsanalyse en weet je hoe je tot passende acties kan komen.  
Bekijk de presentatie
Bekijk de opname van de workshop
Eline Steenhuisen en Joost Brillemans zijn gedragsdeskundigen bij het programma Informatieveilig gedrag in de zorg

Online samenwerken in Teams voor gevorderden

Je leert beter begrijpen hoe Teams zich verhoudt tot bijvoorbeeld SharePoint en hoe je dat kunt gebruiken bij het samenwerken. Je krijgt veel tips en tricks over hoe je de verschillende Office 365-appicaties kunt toepassen binnen Teams met daarmee meer mogelijkheden om leuker en fijner te kunnen samenwerken.
Bekijk de opname van deze workshop
Erik de Beus is projectmanager bij Delta-N

Profileren als een pro op LinkedIn

In deze workshop krijg je concrete tips hoe jij je optimaal kunt uiten op zakelijk platform LinkedIn. Hoe ga je om met connecties en hoe bouw je een professioneel profiel? Hoe kun je jouw rol als digicoach en jouw organisatie zo goed mogelijk zichtbaar maken? Er worden voorbeelden en ervaringen van LinkedIn-gebruikers gedeeld. Je krijgt handvatten en een toolkit voor het versterken van jouw profiel.
Bekijk de presentatie
Bekijk de opname van deze workshop
Brenda Speelman is online marketing specialist & docent

Haal nog meer uit Excel

De mogelijkheden van de spreadsheet-applicatie Excel zijn enorm, maar wat je niet kent zul je niet zomaar zelf ontdekken en dus ook nooit gaan benutten. Tijdens het webinar zal Michiel Weber naast enkele handige functies en formules ook diverse tips en tricks presenteren om nog meer uit Excel te halen.

Om de verdiepende sessie Excel goed te kunnen volgen, is basiskennis van deze spreadsheet-applicatie aanbevolen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met cellen, rijen en kolommen, opmaak kunnen toepassen en wellicht eenvoudige berekeningen maken met bijvoorbeeld de AutoSom.

Michiel Weber, adviseur-trainer bij InAspire. InAspire biedt diverse trainingen aan op het gebied van digitale vaardigheden en is houder van het e-userskills certificaat

Virtual reality in de zorg

Virtual reality (VR) is een technologie waardoor het lijkt alsof je in een andere wereld bent doordat je een VR-bril opzet. Ook in de zorg wordt deze technologie steeds meer toegepast. In deze sessie wordt uitgelegd wat VR is en hoe het zich heeft ontwikkeld. Aan de hand van voorbeelden krijg je zicht op hoe VR kan worden ingezet in de praktijk van de zorg.
Bekijk de presentatie
Bekijk de opname van deze workshop
Arnold Boekema is medeoprichter van de VR Bieb. De VR Bieb wil innovaties in de zorg breed toegankelijk maken

Tips voor Word, PowerPoint en OneNote

De meesten van ons werken al jaren met de verschillende Officeprogramma’s. Deze programma’s worden steeds slimmer. Helaas ontbreekt het ons vaak de tijd om uit te vogelen of bepaalde taken sneller of efficiënter kunnen worden uitgevoerd. In deze workshop krijg je de handige tips voor de Officeprogramma’s gepresenteerd. Je krijgt tips voor het slimmer werken met je Windows pc, Word, PowerPoint en OneNote. 
Bekijk de opname van deze workshop
Naslagwerk:
Handout Office-tips voor digicoaches
Office sneltoetsen
Sjablonenmap verbinden met Word
Windows 10: sneltoetsen en snelle acties
Muisaanwijzer aanpassen
SharePoint sjablonen verbinden met Word
Snel aan de slag met OneNote
Vanessa Simons-Kelly is trainer in het slimmer en efficiënter werken met de Microsoft-Officeprogramma’s

Zicht op cyberrisico’s

Cybercriminaliteit is een zeer lucratieve business. Niet alleen grote, maar ook kleinere zorgorganisaties worden actief aangevallen. Begin dit jaar heeft Z-CERT onder de deelnemende zorginstellingen een breed onderzoek verricht naar de grootste dreigingen voor zorgorganisaties en de resultaten in het Cybersecurity Dreigingsbeeld voor de zorg gepresenteerd. In een workshop, rijk gevuld met voorbeelden en aandachtspunten, krijg je in deze workshop inzage in de meest voorkomende security-incidenten en -meldingen die zorginstellingen bij Z-CERT doen. Je krijgt nuttige tips voor hoe jij effectief kan bedragen aan de digitale veiligheid van jouw zorgorganisaties.
Bekijk de presentatie
Rik Sentveld is cybersecurityspecialist bij Z-CERT     

Kunstmatige intelligentie: hulp of help?

Kunstmatige intelligentie of Artificial Intelligence (AI): je hoort er steeds meer over. Maar wat is het eigenlijk? En hoe krijg ik er als zorgprofessional mee te maken? Ga ik samenwerken met AI? Wat moet ik dan weten en kunnen? En welke ethische vragen roept het op?

In deze workshop ga je met deze vragen aan de slag. Want is kunstmatige intelligentie nou een hulp of help?
Bekijk de presentatie
Sjors Groeneveld, hoofddocent Living Technology Hogeschool Saxion en promovendus AI in de zorg

De geheimen van Outlook: mail en agenda

Outlook is het meest gebruikte Officeprogramma met veel nieuwe opties die nog niet bij iedereen bekend zijn. Ik vertel je onder andere hoe je dat ene specifieke mailtje van jouw collega snel terugvindt. Daarnaast zijn er nog duizend andere handigheidjes die ik graag met je deel. Tijdens deze workshop leer je de geheimen van Outlook waardoor je (nog) sneller kunt werken. 
Bekijk de opname
Naslagwerk:
Handout Outlook-tips voor digicoaches
Outlook webapp sneltoetsen
E-mail in cc in andere map laten binnenkomen
Vanessa Simons-Kelly is trainer in het slimmer en efficiënter werken met de Microsoft-Officeprogramma’s