Digitaalvaardig in de zorg

Algemeen

De basis

Videocontactsystemen voor de zorg

Skype

Facetime

WhatsApp

Microsoft Teams

Zoom

Online consult

Patiënt/cliënt

Let op:

Voor het beeldbellen met of over patiënten/cliënten kun je het beste systemen gebruiken die speciaal zijn gebouwd voor de zorg. Daarin wordt de privacy van de patiënten/cliënten het beste beschermd. Er zijn veel verschillende systemen, vraag na welk systeem jouw organisatie gebruikt. In de kolom hiernaast staan verschillende overzichten van systemen.

Het is dus eigenlijk niet de bedoeling dat je via gratis systemen als Skype, WhatsApp, Zoom of Facetime contact hebt met of over patiënten/cliënten. Maar in sommige organisaties is het nu door de corona-maatregelen even ‘nood breekt wet’ en wordt dit wel gedaan. Overleg met je leidinggevenden.

Voor andere contacten, bijvoorbeeld werkoverleg tussen collega’s of contact van de patiënten/cliënten met hun naasten, kun je wel gratis systemen gebruiken als Skype, WhatsApp en Facetime.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de privacyaspecten van deze applicaties vergeleken. Ook branchevereniging ActiZ heeft laten uitzoeken (door M&I/Partners) of beeldbelapplicaties (MS Teams, Zoom, Skype, Google Hangouts, Signal, Whereby en MS Kaizala) veilig zijn om te gebruiken voor contact tussen zorgverleners en cliënten/patiënten.