Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Sessie: Hoe kunnen leveranciers bijdragen aan het digitaal vaardiger maken van zorgprofessionals?

15 februari 10:00 - 11:30 | Online

Tijdens deze sessie voor projectleiders en ICT-ers, laten we verschillende leveranciers pitchen wat zij bij kunnen dragen aan het digitaal vaardiger maken van zorgmedewerkers.

Het is namelijk niet alleen belangrijk dat je digitaal vaardige medewerkers hebt, maar ook dat digitale middelen makkelijk te gebruiken zijn voor zorgmedewerkers. De leveranciers zullen niet alleen presenteren, maar ook vragen beantwoorden van stakeholders uit de zorg. De bijeenkomst vond online plaats op 15 februari, tussen 10.00 en 11.30 uur.

Goed om te weten: we bieden leveranciers hier een platform, maar hebben vanuit ons geen commercieel belang hierbij (we verdienen namelijk geen geld hieraan). Dat betekent ook dat we vanuit Digivaardig in de zorg geen waardeoordeel aan de gepresenteerde content koppelen.

Bekijk de informatie over de leveranciers, websites en presentaties hieronder.

WorkplaceBuddy
Werken met Microsoft 365 biedt veel mogelijkheden. Doordat er continu veel updates zijn, kan bijblijven moeilijk zijn. Zonde, want de updates bieden vaak ook veel nieuwe mogelijkheden, die het werk een stuk gemakkelijker en leuker maken. WorkplaceBuddy is een dienst via een Teams app die medewerkers meer plezier laat ervaren en productiever maakt, support en trainers ontlast en organisaties Microsoft 365 beter laat benutten. Als je start met WorkplaceBuddy, vragen wij de medewerker om een kort digitaal interview te doen om zijn of haar behoeften en voorkeuren te definiëren. Als dit is gedaan kan WorkplaceBuddy een persoonlijk leerpad om maat aanbieden en krijg je relevante informatie. Na een tijdje zal WorkplaceBuddy de medewerker begeleiden middels “campagnes”. Dit is een set aan berichten over een specifiek onderwerp dat bij diegene zijn of haar wensen past. Ook kan je hier vaak badges mee verdienen. Last but not least kan je al jouw Microsoft 365 gerelateerde vragen stellen aan WorkplaceBuddy.
Bekijk hier de website van WorkplaceBuddy.
Bekijk hier de presentatie.
Spreker: Maarten Verschuren, Sales Manager van WorkplaceBuddy.

SmartTyping
Als zorgmedewerker verwerk je steeds meer gegevens digitaal. Wanneer je blind en met 10 vingers typt, levert dit een enorme tijdwinst op en ook meer aandacht voor je patiënten/cliënten. Blind kunnen typen geeft meer ‘vrijheid’ in het gebruik van andere tools in de digitale wereld. Je aandacht is namelijk gevestigd op de digitale mogelijkheden zonder dat je op je vingers hoeft te kijken. Werk je met patiënten/cliënten dan is het prettig dat je tijdens het gesprek bij de inhoud kan blijven, de patiënt/cliënt kan blijven aankijken, terwijl je direct de gegevens intypt. Met SmartTyping leer je in 4½ uur blind typen met 10 vingers door de gehele brein benadering met de nieuwste hedendaagse kennis: jouw brein leert de toetsen en stuurt daarna de motoriek van je vingers aan. De training van SmartTyping duurt 4½ uur en kan zowel op jouw locatie of online plaatsvinden. Daarna volg je een online traject van 3 weken waarin je elke dag 15 minuten oefent.
Bekijk hier de website van SmartTyping.
Bekijk hier de presentatie.
Spreker: Paul van der Velde, Senior Trainer en Coach bij Global Edutainment.

Digivit
Digitalisering in de zorg is enkel succesvol als iedereen hier veilig, vol vertrouwen en op een handige manier gebruik van maakt. Helaas kan een groot deel van de zorgmedewerkers niet of gedeeltelijk overweg met digitale oplossingen en lopen zij gevoelsmatig achter de feiten aan. Daarom vergroten wij de digitale vaardigheden van zorgprofessionals. We trainen op een luchtige en praktijkgerichte manier. Met als resultaat: de medewerkerstevredenheid stijgt, je collega’s zijn productiever én investeringen in digitalisering worden beter benut. Zo levert het meer op voor de gehele organisatie.
Bekijk hier de website van Digivit.
Bekijk hier de presentatie.
Spreker: Peter Vlaanderen, Oprichter en Trainer bij Digivit.

SelfGuide
De digitale vaardigheid van medewerkers is een belangrijk speerpunt voor veel organisaties. Een grote groep medewerkers behoort tot de analoge idealist of de aarzelende technologiegebruiker. Onderzoek van Digivaardig in de zorg heeft aangetoond dat deze groepen het prettigst leren werken met applicaties als ze instructies aangereikt krijgen die bestaan uit stap-voor-stap schermopnames. Met SelfGuide is deze behoefte goed in te vullen. Je maakt en deelt razendsnel stap-voor-stap instructies, in één uniform en herkenbaar format. Je kan SelfGuide goed inzetten voor je project Digitale vaardigheden. Maak bijvoorbeeld instructies en handleidingen bij een update of migratie van het ECD/EPD, of zet (oefen)instructies in bij de indiensttreding van nieuwe medewerkers om te leren werken met de applicaties. SelfGuide is intuïtief, voor zowel de medewerker die de instructie maakt, als de persoon die het gebruikt. Volg het voorbeeld van meerdere VVT-, GHZ-, GGZ- en ziekenhuisorganisaties en begin morgen met het maken van de eerste instructies.
Bekijk hier de website van SelfGuide.
Bekijk hier de presentatie.
Spreker: Peter Klijndijk, Business Development bij SelfGuide.

Stichting JobOn
Stichting JobOn is een landelijke community voor professionals die aan hun loopbaan willen werken én voor mensen die een volgende stap in hun carrière willen zetten. De stichting organiseert allerlei programma’s om de duurzame inzetbaarheid van de Nederlandse beroepsbevolking te vergroten. Digitale vaardigheden en digitale fitheid zijn anno 2023 belangrijke thema’s. Met “FutureLab” heeft Stichting JobOn in samenwerking met SER en Goldschmeding Foundation een programma ontwikkeld dat mensen meeneemt in de snel veranderende arbeidsmarkt door de invloed van automatisering en digitalisering. Het programma bestaat onder andere uit een escape room waarbij deelnemers spelenderwijs leren welke skills handig zijn op de arbeidsmarkt. Ook wordt gewerkt aan een nieuwe masterclass: “De toekomst van (jouw) werk”, waarin je als HR of MT medewerker met een VR-experience zal ervaren dat digitale fitheid en de digitale transformatie belangrijke thema’s zijn voor iedere organisatie.
Bekijk hier de website van Stichting JobOn.
Bekijk hier de presentatie.
Spreker: Josée Blanken, Oprichter en Directeur van Stichting JobOn.