Digitaalvaardig in de zorg

Binnenkort kan je hier een gedetailleerd tijdschema downloaden van de workshops.

Van digi- naar techvaardig
Het inzetten van zorgtechnologie vraagt om meer dan alleen digitaal vaardig zijn. Wat vind jij dat iemand moet kunnen om techvaardig te zijn? Welk gedrag wil je zien? Welke houding verwacht je van zorgprofessionals? Wat zou Digivaardig in de zorg daar in kunnen doen voor jou? In deze workshop ga je actief aan de slag met deze ontdekkingstocht, onder leiding van Kelly de Vries.

Kelly de Vries geeft trainingen op het gebied van digitale vaardigheden, digicoaching, zorgtechnologie en leidinggeven aan digitalisering. Met een achtergrond als hulpverlener en projectleider, ondersteunt ze nu organisaties bij de adoptie van digitalisering en zorgtechnologie.

Hoe heurt het: in gesprek met projectleiders
In deze sessie zijn drie projectleiders aan het woord die vertellen over hun aanpak digitale vaardigheden in hun organisatie en sector. Wat zijn de succesfactoren, de uitdagingen en van welke leuke ideeën kun jij profiteren? Na drie korte presentaties kun je ze onder begeleiding van Nathalie Middendorp de hemd van het lijf vragen en ga je zelf aan de slag met de succesfactoren van een aanpak digitale vaardigheden.

Sprekers:
Brenda Leijting is een gepassioneerde digicoach en projectmedewerker bij ReHA. Met een achtergrond in IT-management, webdesign en een liefde voor grafische vormgeving en fotografie, breng ze een unieke mix van expertise en creativiteit naar haar werk.

De verdere sprekers worden nog bekendgemaakt.

Digitaal in balans
Tijdens deze interactieve sessie gaan we in gesprek over digitale balans. Wat is dat eigenlijk digitaal in balans zijn? Moet je altijd bereikbaar zijn, of mag ook jouw telefoon weleens uit? En hoeveel schermtijd vind jij ‘normaal’? Aan de hand van het digitale balans model en de zelftest kan je jouw digitale mediagebruik onder de loep nemen. Ben jij in balans en ben je sociaal, mentaal en fysiek gezond? Tijdens deze sessie leggen we uit wat het digitale balans model is en gaan we met elkaar in gesprek. 

Sprekers: deze workshop wordt georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid. Sprekers worden nog bekend gemaakt.

Didactische vaardigheden voor digicoaches
In deze sessie gaan we wat dieper in op didactiek. Hoe leren mensen? Wat zijn manieren om iemand iets aan te leren, uit te leggen, te laten onthouden? Hoe reageer je op fouten? Samen aan de slag voor het beste leerresultaat van jouw coachee.

Spreker wordt nog bekendgemaakt.

Motiverende gespreksvoering
Vraag jij je in je rol als digicoach weleens af waarom coachees niet gewoon doen wat je zou willen? Kom erachter wat er aan de hand is door vragen te stellen. Gesloten vragen, open vragen, eerlijke vragen, nieuwsgierige vragen, creatieve vragen en gekke vragen. In deze workshop gaan we oefenen! Zodat jij je collega’s beter kan motiveren. Vraag maar raak.

Spreker: Nicoline Mulder begeleidt zorgprofessionals om vernieuwend te werken. Om creatief denken, oplossingen te ontwerpen en innovatief te doen. Een belangrijk onderdeel van elke innovatie is hoe jij je collega’s meeneemt.

Aan de slag met informatieveilig gedrag
Wist je dat 74% van alle datalekken en cyber security problemen worden veroorzaakt door ons eigen gedag? Patiënten en cliënten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonsgegevens veilig zijn bij hun zorgverleners. Toch gaan medewerkers, ondanks goede intentie en dus veelal onbewust, regelmatig onveilig met gevoelige informatie om. Zorgorganisatie zijn daardoor erg kwetsbaar voor cyberaanvallen en datalekken. Dat niet alleen, risico’s op datalekken, identiteitsfraude en andere incidenten rondom informatieveiligheid en privacy worden steeds groter. Na deze workshop kan je als Digicoach in je eigen organisatie aan de slag met informatieveiligheid en gedrag. Maak jouw organisatie digivaardig én digiveilig.

Spreker: Sietske Rozie van het programma Informatieveilig gedrag in de zorg maakt medewerkers digivaardig. Aan de hand van ‘de Wegwijzer, biedt zij handvatten die ervoor zorgen dat gedrag verandert en dat het beklijft.  

Hoe neem ik medewerkers mee die geen digitale starter zijn?
Doe mee met De-grote-help-Suzanne-hoe-neem-ik-medewerkers-mee-die-geen-digitale-starter-zijn-show?! Niet iedereen scoort een onvoldoende op digitale vaardigheden maar je weet niet wat je niet weet… Hoe help je medewerkers die al basisvaardig zijn om het beste uit zichzelf te halen? En hoe doe je dat op een leuke manier die weinig tijd vraagt? Suzanne neemt je mee in enkele voorbeelden maar natuurlijk ga je ook zelf aan de slag om te leren van elkaar.

Spreker: Suzanne Verheijden is programmamanager van Digivaardig in de zorg

Aan de slag met ChatGPT!
Wat kun je als digicoach of projectleider met ChatGPT? Heb je er nog niet zoveel ervaring mee, maar wil je lekker aan de slag? Meld je dan aan voor deze actieve workshop! 

Spreker: Jet Zantvoord heeft al heel wat digicoaches en projectleiders gesproken voor haar onderzoek naar digivaardigheden in de zorg. Daarnaast leidt ze digicoaches op. Als A&O psycholoog en gadgetliefhebber is ze altijd op zoek naar hoe werk leuker (en beter) kan met behulp van technologie!