Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

“Bij de digicoach durf ik ‘domme’ vragen te stellen”

Eveline Reichert werkt al 26 jaar bij ouderenzorgorganisatie de Zorgcirkel. Ze begon als assistent hoofd huishouding en schoolde zich later om tot activiteitenbegeleidster. Dat doet ze nog steeds met enorm veel plezier. “Wat ik ongelofelijk leuk vind, is dat je mensen blij kan maken. Het bieden van welzijn en een glimlach op hun gezicht, dat vind ik een eer om te doen. Het is echt heel dankbaar werk.”

Je ontkomt er niet aan
Door de jaren heen kwamen er steeds meer digitale systemen in de organisatie. “Ik ben 54 jaar en in het begin dacht ik: ‘Laat maar’. Maar je ontkomt er gewoon niet aan. Ik wil mijn werk goed blijven doen en dat kan niet zonder het digitale. Je moet kunnen rapporteren en je moet zelf ook kunnen lezen wat mensen mankeren.”

Eveline wist het rapporteren in het ECD een hele poos te omzeilen: “Ging ik een mailtje naar de afdeling sturen over een meneer in plaats van het in het dossier zetten. Eigenlijk is dat niet goed, ik moet werken zoals het hele team werkt, dat is veel duidelijker”.

Individuele coaching
De organisatie kwam vorig jaar met het aanbod van digitale ondersteuning door een digicoach. Eveline besloot die kans te grijpen. Belangrijk daarbij was dat het om individuele coaching ging. Eveline: “In een groep wil ik echt niet, dan schaam ik me vreselijk”. Groepstrainingen had ze wel eerder aangeboden gekregen, maar daar ging ze niet naartoe. Een ICT’er op het hoofdkantoor bellen vindt ze ook lastig. “Ik kijk liever iemand gewoon in de ogen. Samen achter de computer en dan zelf proberen.”

In totaal heeft Eveline vier sessies met haar digicoach gehad. Ze kon zelf precies aangeven wat ze wilde leren. Het werken met ECD Caress was het belangrijkste voor haar. Ook wilde ze leren om schema’s te maken voor haar activiteitenprogramma’s. “Mijn digicoach gaf me zo’n goed gevoel, ze maakte alle tijd, ik voelde me echt op mijn gemak en durfde daarom ‘domme’ vragen te stellen.”

Niet de enige
Eveline heeft veel geleerd, ze is vooral blij dat ze nu zelf kan rapporten. Ze vindt het rapporteren nog steeds tijdrovend, maar wel belangrijk om met haar collega’s op een lijn te zitten in de zorg voor de cliënten.

Ze denkt erover haar digitale vaardigheden nog wat uit te breiden en ook nog te leren om zelf bestellingen te doen. “Ik wil mijn collega’s niet te veel belasten met vragen.” Helaas is haar digicoach niet meer bij de organisatie. Maar ze hoopt wel dat haar werkgever digicoaching blijft aanbieden: “Ik weet dat er veel meer collega’s zijn die het moeilijk vinden”.

Lees ook andere interviews met digitale starters: