Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Inloggen was voor Margreet geen kleinigheidje

Toen Margreet aan de slag ging als schoonmaakkracht in de zorg, moest ze ook met de computer kunnen werken. Dat had ze alleen nog nooit gedaan. Een digicoach hielp haar op weg.

Margreet Voshart (61) uit Bodegraven werkt sinds 3 jaar bij Zorgpartners. Ze maakt schoon op oproepbasis. In het verleden werkte ze ook al een periode in de zorg, ze kwam terug vanwege de leuke contacten met collega’s en cliënten.

In eerste instantie was ze een beetje verbaasd dat ze bij Zorgpartners iets met de computer moest doen. Margreet: “Ik kom toch alleen maar schoonmaken, dacht ik. Maar de computer hoort er nou eenmaal bij tegenwoordig. Ik had er alleen nog nooit mee gewerkt. Op school heb ik het niet geleerd en het heeft ook nooit mijn belangstelling gehad.”

Lieve collega’s
Het belangrijkste was de mail: Margreet moet mails kunnen lezen die naar een beveiligde site worden gestuurd. Daarvoor moet je inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord en dat lukte Margreet niet. “Ik heb hele lieve collega’s die belangrijke mails doorstuurden naar mijn privé-mail. Die kan ik wel openen op mijn telefoon, dat hebben mijn kinderen erop gezet”, vertelt ze. Maar ideaal was dat niet.

Ruim een half jaar geleden kwam er iemand op de locatie digitale ondersteuning geven, een digicoach. Margreet: “Dat was heel makkelijk, het was iemand die ik al kende en je kon gewoon rechtstreeks een afspraak maken.”

Margreet is een keer of 3 bij de digicoach langs geweest om samen te oefenen met inloggen in de beveiligde mail. Ook heeft ze geleerd om online het rooster bekijken. “De digicoach ging met mij achter de computer zitten en we gingen het samen proberen. Zo heb ik het geleerd. Als ik nu toch nog iets niet weet, kan ik haar altijd bellen. Ik ben heel blij dat ik het nu zelf kan, dat scheelt tijd en ook stress.”

Geen kleinigheidje
Margreet vindt het fijn dat Zorgpartners deze laagdrempelige hulp aanbiedt. “Het lijkt voor veel mensen misschien maar een kleinigheidje, maar dat is het voor mij en voor veel van mijn collega’s echt niet. De systemen zijn ook erg ingewikkeld, met veel Engelse woorden. Kan het niet wat simpeler, denk ik wel eens.”