Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

‘Als je niet met computers bent grootgebracht, is het best wel vreemd en spannend’

Margreet van der Gugten werkte haar hele leven in de detailhandel, maar in 2017 gooide ze het roer om: ze ging aan de slag als gastvrouw in de zorg en vindt het geweldig. Er was alleen één probleem: ze had bijna nog nooit met computers gewerkt. Dat gaf haar veel stress. Maar dankzij een lieve en begripvolle digicoach wordt Margreet steeds digivaardiger.

Voordat Margreet in de zorg ging werken, had ze een eigen winkeltje in de ruitersport. Behalve wat facturen mailen, deed ze nooit iets met de computer. Alles ging nog telefonisch. Toen ze op 53-jarige leeftijd besloot om haar vijf zusjes achterna te gaan en zich als gastvrouw aan te sluiten bij de Vijverhof in Bodegraven, begon ze wat betreft digitale vaardigheden bijna op nul.

Ook al vond ze het werk in de zorg fantastisch, het gebrek aan digitale vaardigheden leverde haar veel stress op. Ze kreeg het er behoorlijk benauwd van, het maakte haar onzeker. En er was ook niet echt iemand bij wie ze om hulp kon vragen. Margreet: “Dat was echt heel lastig en frustrerend. Er waren wel een paar collega’s aan wie ik af en toe wat vroeg, maar die hadden eigenlijk de tijd en ruimte niet. Ik voelde me daardoor telkens bezwaard.”

Digicoach neemt de tijd
Gelukkig kreeg de organisatie in de gaten dat veel medewerkers tegen deze problemen aanliepen. Ze stelden twee jaar geleden een digicoach aan die de digitale starters op een coachende manier helpt met hun digitale vaardigheden. Voor Margreet is dit echt een uitkomst. “Onze digicoach is een lieve, sociale vrouw waar je privé ook even een leuk praatje mee kan maken. Als ik nu ergens tegenaan loop en het lukt me niet om het voor elkaar te krijgen, stap ik naar haar toe. Het gaat inmiddels al veel beter. Ik zal nooit een echte hoogvlieger worden, maar je bent nooit te oud om te leren.”

Wat Margreet zo prettig vindt aan de ondersteuning van de digicoach? ‘Onze digicoach is vaak op onze locatie. Je kunt dus zo bij haar naar binnenlopen of een afspraak maken om samen te gaan zitten. De digicoach neemt de tijd en legt alles rustig stap voor stap uit. De drempel om naar de digicoach te stappen is voor mij lager dan om naar de collega’s van ICT te bellen. Ik merk dat ik dat toch spannender vind.’

Onmisbaar
De digicoach is inmiddels niet meer weg te denken uit de organisatie. Margreet: “Ze kan eigenlijk niet meer gemist worden, daar ben ik van overtuigd. Alle nieuwe collega’s die bij ons beginnen, zitten de eerste paar weken regelmatig bij haar. Ze komen er in hun eentje niet uit. De meesten zijn net als ik tussen de 45 en 60 jaar en ook nog niet zo bekend met de digitalisering. Maar je moet er wel in mee, anders raak je achter.”

Dankzij de digicoach is Margreet inmiddels helemaal op haar plek. “Wat is nou het belangrijkste? Dat je je comfortabel voelt in je werk. Als digitalisering je in de weg staat, kan het je gaan opbreken. En dat moet niet gebeuren.”