Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Tips voor digicoaches (7): Stellingen over angst, schaamte en onzekerheid

vrouw moedeloos achter laptop

Een digitale starter is iemand die nog vrijwel geen ervaring heeft met computers of andere digitale apparaten. Voordat jij met een digitale starter aan de slag kunt gaan met de leermiddelen, moeten er vaak eerst een paar andere hordes genomen worden. Je coachee kan last hebben van:

  • schaamte tegenover de omgeving;
  • onzekerheid over het eigen vermogen om te kunnen leren werken met computers;
  • angst om iets kapot te maken of fout te doen.

Soms vindt een digitale starter het niet makkelijk om daarover te praten. Met deze lijst met stellingen kun je in beeld brengen waar het knelpunt zit bij jouw coachee en heb je een handvat om in gesprek te gaan. Je kunt de coachee op papier laten reageren op de stellingen terwijl jij er niet bij bent en het later bespreken. Je kunt de stellingen ook als handleiding gebruiken voor een gesprek (de stellingen worden dan vragen), afhankelijk van wat het beste past bij jou en de persoon die je begeleidt.

Als je het gesprek aangaat, weet jij beter wat voor jouw coachee een obstakel is om aan de slag te gaan met zijn/haar digitale vaardigheden. Als je dat weet, kun je schaamte, angst en onzekerheid samen onderzoeken en langzaam wegnemen. Kijk ook naar deze tips voor het motiveren van digitale starters en deze tips om je in te leven in digitale starters.

> Bekijk de stellingen over angst, schaamte en onzekerheid