Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Tips voor digicoaches 6: Hoe kies ik een passend leermiddel?

In deze artikelenreeks beantwoordt Suzanne Verheijden (programmanager en opleider van digicoaches) en vraag van een digicoach die aan het werk is in de zorg.
Vandaag antwoord op de vraag: Hoe kies ik als digicoach passende leermiddelen bij een leervraag?

Zorgvuldig kiezen en evalueren
Wat het juiste leermiddel is voor iemand hangt van veel dingen af. Het maakt uit of je kennis of vaardigheden wilt leren, of er tijdsdruk is, of je iets moet snappen of uit je hoofd moet kennen, enz. Het hangt ook van de relatie coach-coachee af, van de omgeving waarin je zit, hoe moe je bent, hoe groot je leesvaardigheid is, hoe gemotiveerd je bent, waar je zin in hebt…..

Er is ongelooflijk veel onderzoek gedaan naar leerstijlen en leervoorkeuren van mensen. Het lastige is dat die per situatie en leervraag kunnen variëren. Paul A. Kirschner, hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit, zegt over het nut van leerstijlen en leervoorkeuren: “Het probleem is dat (1) leerstijlen niet bestaan, (2) leervoorkeuren niets zeggen over wat goed of slecht is voor het leren, en (3) het gebruik van zogenoemde leerstijlen kan leiden tot het ‘doden’ van leren.

Wat het beste leermiddel is, kan ook per onderwerp verschillen. Wil je iets leren over zorgtechnologie? Dan is het misschien fijn om dingen uit te kunnen proberen en te horen wat een collega die het product getest heeft ervan vond. Wil je meer weten over privacy? Dan wil je misschien vooral leren van casuïstiek en opdrachten maken om te kijken hoe je juist kunt handelen om een datalek te voorkomen. Wil je Office 365 onder de knie krijgen, dan is een handleiding met stappenplan naast de computer wellicht het fijnste.

Het belangrijkste is dus dat je als digicoach goed over nadenkt over welk leermiddel het beste past en materialen met elkaar vergelijkt. Maar ook dat je na afloop evalueert: heeft de coachee ervan geleerd en wat wil hij of zij nog meer leren?

Leermiddelen vinden
Het is ook handig als je weet hoe je de verschillende leermiddelen op de website www.digivaardigindezorg.nl kunt vinden. De site is namelijk zo ingericht dat er verschillende soorten materialen beschikbaar zijn voor dezelfde thema’s en leerdoelen. Zo kun je bijvoorbeeld rondom het werken met de iPad allerlei soorten leermiddelen vinden: werkbladen, een spel, een filmpje etc.

De zoekfunctie gebruiken
Bijvoorbeeld: je gaat naar https://www.digivaardigindezorg.nl/vvt/ (als je in de ouderenzorg werkt, of naar www.digivaardigindezorg.nl/gehandicaptenzorg als je in de gehandicaptenzorg werkt) en typt in het zoekvakje rechtsboven het woord ‘iPad’ in. Dan krijg je onder elkaar alles waar dat woord in terugkomt. Werkbladen, video’s, websites, spelvormen enz. Dat is een heerlijk lange lijst maar kan ook een gevoel van paniek opleveren: ‘Wat is er veel, waar begin ik?’.

Zoeken op woord en type leermiddel
Je gaat naar https://www.digivaardigindezorg.nl/vvt/ en typt in het zoekvakje rechtsboven het de tekst ‘iPad + spel’ in.  Dan vind je alle spellen die gaan over het werken met de tablet.

Breed zoeken op onderwerp.
Als je niet een heel specifieke vraag hebt, kun je op de website ook breed zoeken in onderwerpen als ‘social media’ of ‘technologie en e-health’. Dat doe je door in de bovenbalk te klikken op ‘leermiddelen’ en een onderwerp te kiezen. Dezelfde onderwerpen zie je ook op de homepage onder de zelftest. Zo kom je misschien dingen tegen die je interessant vindt en niet zelf bedacht had.

Complete training
Soms kan het handig zijn om een complete training aan te bieden, bijv. op het gebied van basisvaardigheden of technologie & e-health. Zo weet je zeker dat alles aan bod komt en hoef je zelf minder te zoeken. De complete trainingen vind je per onderwerp (die zie je in de bovenbalk onder ‘leermiddelen’) onderaan in het rijtje met type leermiddelen.

Vraag stellen
Soms werkt het ook om een vraag te stellen zoals: ‘Hoe zet ik foto’s op de iPad?’. De zoekmachine biedt dan alles aan wat overeenkomt met je vraag.

Open de documenten, scan alleen of met anderen de inhoud, kies, probeer en evalueer!
Met de juiste leermiddelen bereik je meer resultaten. En herhaling is altijd goed.

Succes!

Mis je leermiddelen? Geef het door via info@digivaardigindezorg.nl dan gaat de redactie met je meedenken!

Meer tips voor digicoaches van Suzanne Verheijden lees je hier.