Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Secretaresses Bravis stomen patiënten klaar voor consult op afstand

Medewerkers van Nefrologie/dermatologie maken kennis met Webcamconsult in de Digituin van het Bravis Ziekenhuis

Foto: Medewerkers van Nefrologie/dermatologie maken kennis met Webcamconsult in de Digituin van het Bravis Ziekenhuis (2019)

Karin Smid van het Bravis Ziekenhuis heeft een quick scan ontwikkeld waarmee secretaresses kunnen beoordelen of patiënten geschikt zijn voor beeldzorg.

In het Bravis Ziekenhuis experimenteerden enkele medisch specialisten al voor de coronacrisis met beeldcontact. De patiënten gingen dan vóór de eerste digitale afspraak een keer langs bij de Digituin waar een vrijwilliger hen op weg hielp. Hoe werkt het op de telefoon of tablet? Hoe log je in? “Maar dat kan nu even niet”, vertelt Karin Smid, coördinator van de Digituin. Terwijl juist nu natuurlijk veel meer specialisten consulten op afstand (willen) doen.

Quick scan
Daarom heeft Karin een quick scan ontwikkeld waarmee secretaresses telefonisch in kaart brengen of de patiënt voldoende digitale vaardigheden en de juiste digitale middelen heeft voor een consult op afstand. Ook zijn in sneltreinvaart 90 secretaresses van poliklinieken getraind in het werken met het systeem Webcamconsult.

Vaak kost het een secretaresse best veel tijd om met een patiënt de quick scan door te nemen. Twintig minuten is geen uitzondering, vertelt Karin. “Maar aan de andere kant hebben we nu minder mensen aan de balie. Ik zeg dan ook: ‘Neem die tijd, loop het op je gemak rustig door’.”

Stap-voor-stap
Meest ingewikkeld is de browser. Het systeem werkt niet met elke browser. Ook weet niet elke patiënt welke browser hij heeft gebruikt of wat een browser eigenlijk is. Karin: “De secretaresse moet goed doorvragen en heel precies uitleggen wat de patiënt moet doen. Ze loopt er met de patiënt stap-voor-stap doorheen zodat hij of zij helemaal voorbereid is op het digitaal consult.”

Als een patiënt de nieuwste iPhone heeft is hij zeker niet per definitie geschikt voor beeldzorg. Hij/zij moet er wel mee overweg kunnen. “Ik maak vaak mee dat patiënten ‘ja’ zeggen omdat ze het zo graag willen, terwijl ze het eigenlijk niet kunnen”, vertelt Karin. “Een manier om dat te checken is door direct een mailtje te sturen naar de patiënt en te vragen of  hij/zij het heeft ontvangen. Als het antwoord ‘nee’ is, weet je genoeg.”

Bekijk de quick scan beeldzorg van het Bravis Ziekenhuis