Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Lestival 2019: Plenair

Daniel Tijink van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving trapte af met de missie van de bijna 5 jaar oude coalitie: “Iedereen in de zorg voldoende digivaardig om goede zorg te kunnen leveren”.  Van de noodzaak van deze missie zijn steeds meer zorgprofessionals en zorginstellingen overtuigd, dat blijkt wel uit de hoge opkomst van het Lestival. De coalitie Digivaardig in de zorg maakt het hen zo makkelijk mogelijk om digivaardig te worden: met een kennissite met leermiddelen, werkgroepen die allerlei producten, artikelen en onderzoeken opleveren et cetera. Voor 2020 staan er al weer veel nieuwe plannen klaar, zoals het uitbreiden van de kennissite naar meer zorgsectoren. Ook presenteerde Daniël de nieuwe website van de coalitie Digivaardig in de zorg.

Echt een grens over
Daarna kwamen Jelle Boonstra, directeur bij werkgeversorganisatie RegioPlus, en digicoach Paula Pattipeilohy op het podium om onder leiding van voorzitter Suzanne Verheijden (ECP) te reageren op een paar stellingen. Bijvoorbeeld de stelling: “Ik heb liever een medewerker die niet is opgeleid voor de zorg dan een medewerker die niet digitaal vaardig is.” Boonstra is het hiermee eens omdat het makkelijker is om iemand zorginhoudelijk bij te scholen dan digitaal vaardig te maken. Wel vinden Boonstra en Pattipeilohy beiden dat zorgprofessionals zelf verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van hun digitale vaardigheden. “Al is het wel belangrijk om ze op weg te helpen want je moet echt een grens over als je begint te werken aan je digitale vaardigheden.” Pattipeilohy geeft een mooi voorbeeld van hoe aandacht voor digitale vaardigheden op het werk ook positief doorwerkt in het privéleven van zorgprofessionals.

Nieuw: zelftest digitale vaardigheden voor managers in de zorg
En zijn de managers in de zorg digivaardig genoeg voor hun functie? Boonstra vindt van niet en met hem de meeste mensen in de zaal. De managers kunnen vanaf nu ook zichzelf gaan beoordelen door middel van de nieuwe Zelftest digitale vaardigheden voor managers in de zorg die ter plekke werd gelanceerd door een van de makers ervan: Marco Derksen. In deze test gaat het over veel meer dan knoppenkennis of snel kunnen typen: is de manager op de hoogte van de ontwikkelingen, heeft hij/zij visie en kan hij/zij medewerkers enthousiasmeren en faciliteren om digitaal vaardiger te worden? De nieuwe zelftest geeft managers een startpunt om zich verder te ontwikkelen en een echte digitale leider te worden.