Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Interview: aan de slag met de Digifit challenge

Begin maart zijn we gestart met de Digifit challenge. We waren benieuwd hoe jullie de challenges ervaren en plaatsten een oproep online om hierover te vertellen. Vandaag spreken we met Willow Martin over hoe zij de Digifit challenge beleeft tot nu toe.

Waarom doe jij mee met de Digifit challenge?
‘Ik vind het belangrijk om mijn werkleven en privéleven nog makkelijker te maken door mijn digitale vaardigheden te verbeteren. Maar ik vind het ook gewoon leuk om nieuwe digitale processen te leren!’

Welke challenge vond jij het leukst tot nu toe?
‘De challenge om sneltoetscombinaties te leren, van 13 maart. Ik maak veel gebruik van Office-programma’s, zoals Outlook, OneNote en Teams’, vertelt Willow. ‘Er stonden veel combinaties bij die ik nog niet kende. De challenge voor mij was om deze eigen te maken. Ik heb de pagina’s in mijn favorieten gezet en ben begonnen met een lijst van sneltoetsen die ik onder de knie wil krijgen!’

Ben je benieuwd naar deze challenge? Lees deze onderaan het artikel.

Welke challenge vond jij het moeilijkst tot nu toe?
‘Dat was de tip van 9 maart, waarbij we digitips moesten delen met collega’s. Omdat ik thuiswerkte, heb ik deze in Teams gezet, maar dan is er toch geen interactie zoals in de lunchpauze. Collega’s moeten namelijk ook tijd hebben en zin om hierop te reageren in Teams.’

Wat heb je geleerd?
‘Vooral dat er nog veel te leren is! Digitalisering staat niet stil. Sterker nog, dit gaat steeds sneller’, zegt Willow. ‘Het kost werk om digitaal bij te blijven, maar het werpt écht zijn vruchten af. Ik merk nu al dat bepaalde zaken veel sneller gaan, zeker routinematige taken.’ Toch merkt Willow dat het ook een uitdaging is om tijd te maken voor leren. ‘Ik plan tijd in om digitaal vaardiger te worden, maar helaas kom ik die afspraak niet altijd na door tijdgebrek. Maar het gevolg is dat ik dus tijd verlies, omdat ik ook weer sneller taken kan doen als ik digitaal vaardiger ben… Daarom wil ik vanaf nu zeker nakomen dat ik hier tijd voor vrij houd.’

Wat is je ervaring met de hele Digifit challenge?
‘Ik vind het interessant en verassend’, vertelt Willow, ‘en leuk. Sommige tips kende ik al of heb ik niet nodig, maar dit weegt zeker op tegen de tips die ik wel goed kan gebruiken.’ Willow bekijkt elke dag haar mail om te zien welke challenge er die dag is. ‘Ik archiveer de challenges die ik wil gebruiken en maak er een “later lezen”- taak van. Zo kan ik de challenge uitvoeren op een moment dat me goed uitkomt. Ook probeer ik de challenges te delen met collega’s.’

Wil je zelf graag meedoen met de Digifit challenge? Je kan je nog in maart aanmelden, dan ontvang je vanaf 8 uur ’s ochtends de challenge van die dag. Je kan ook als zorgorganisatie meedoen met de Digifit challenge, door een Digifit pakket aan te vragen. Bekijk alle informatie over de Digifit challenge hier.

Willow heeft de Digifit challenge gevonden via de website van de maand van de digitale fitheid. Bekijk hier de website van de maand van de digitale fitheid en wat er nog meer wordt georganiseerd.

Ben je benieuwd wat de favoriete challenge van Willow precies inhield? Dat lees je hieronder!

Digichallenge van maandag 13 maart

Naam opdracht:
Leer sneltoetscombinaties

Omschrijving opdracht:
Probeer tenminste 3 sneltoetscombinaties uit die je nog niet kent.
Tip: schrijf ze op een post-it, plak die aan de rand van je beeldscherm en laat die een maand aan je computer hangen! Zo krijg je de sneltoetsen er sneller in.
Tips voor sneltoetsen: 

Office per applicatie: 

Onze favorieten? 

Screenshot maken van scherm of deel scherm = Windows + Shift + S
ë maken = Druk op SHIFT + “ en de e
é maken = Druk op ‘ en de e
è maken = Druk op ` (de accenttoets) en de e
€ maken = ALT + CTRL + 5 tegelijk indrukken
Nieuwe mail openen in Outlook èn nieuw document openen in Word = CTRL + N