Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Dimence Groep onderzocht wat èn hoe medewerkers willen leren

Dimence Groep

Op de foto v.l.n.r.: Gillian Huijsse, Anneke Blok, Kirsten Zwollo

Op welke manier leren mensen het liefst? Dimence Groep onderzocht het met behulp van Design thinking-methodes en koppelde het aan persona’s. Doel is om digitale vaardigheden zo aan te bieden dat er voor elk leervoorkeur wat bij zit.

Ggz- en Welzijnsorganisatie Dimence Groep heeft hoge ambities op het gebied van digitalisering. Vorig jaar vertelde Tinie Hendriks, directeur van een van de stichtingen van Dimence Groep en kartrekker van de digitalisering, ons al over DG Connected. Dat is een beweging om zorg te verbeteren door inzet van technologie. Als ggz-professional kun je eigenlijk niet meer om technologie heen, vindt Dimence Groep. Bekijk hier ook de animatie van de DG Connected beweging. 

Maar als medewerker moet je wel met digitale tools kunnen werken en dat gaat nog niet iedereen makkelijk af. Anneke Blok (adviseur leren en ontwikkelen), Gillian Huijsse (stafadviseur onderzoek en innovatie) en Kirsten Zwollo (stafmedewerker onderzoek en innovatie), alle drie deel van het DG Connected-team, signaleerden het knelpunt digitale vaardigheden en wilden er iets aan gaan doen. Ze vroegen zich af wat mensen willen leren maar ook hoe ze willen leren. Daarom startten ze een onderzoek.

Design Thinking
Dat onderzoek pakten ze aan met methodes van Design thinking, waarin ze zijn geschoold. Gillian: “Design thinking is problemen oplossen op een manier zoals ontwerpers dat doen, door open te kijken naar de echte behoefte van mensen. Dit is precies wat wij graag willen; niet zomaar een aanbod voor het vergroten van digitale vaardigheden ontwikkelen, maar eerst kijken waar de belangrijkste behoefte ligt. We geloven erin dat als we aansluiten bij die behoefte, we medewerkers echt kunnen helpen om te groeien in hun digitale vaardigheden.

Om die behoefte te achterhalen hebben ze medewerkers bevraagd. Ze startten met een enquête met gesloten vragen die door 350 medewerkers (van de in totaal 3000 medewerkers) is ingevuld. De vragen ging over tools als Teams, Minddistrict en Outlook die vrijwel iedereen gebruikt. Kirsten: “We hebben gevraagd welke tools medewerkers belangrijk vinden en hoe ze hun eigen niveau per tool inschatten. Ook vroegen we over welke tools ze meer wilden leren en op welke manier. Je kunt op allerlei manieren leren, bijvoorbeeld door middel van een filmpje, een e-learning, live instructie of een stappenplan op papier. Het verschilt per persoon hoe iemand het beste leert.”

Parallel aan het onderzoek ging Dimence Groep ook aan de slag gegaan met de aanpak van Digivaardig in de zorg. Er zijn inmiddels tien digicoaches opgeleid. Anneke: “Dat past helemaal in de filosofie van Dimence Groep: gewoon beginnen, kleinschalig experimenteren en zoeken naar wat werkt in een korte periode.”

Persona’s
Nadat de eerste fase van het onderzoek was afgesloten, kwam corona en werden veel ggz-professionals van de ene op de andere dag gedwongen om veel digitaler te gaan werken. Gillian, Anneke en Kirsten hebben de enquête herhaald onder vijftig mensen met vier extra vragen over de nieuwe coronasituatie. Het beeld werd nog verder aangevuld door mondelinge diepte-interviews waarin werd doorgevraagd naar de drijfveren om digitaal te werken.

Op basis van de enquête identificeerden ze drie groepen medewerkers: de starter die (nog) niet echt behoefte heeft om te leren, de digitale starter die wel wil leren, en de digivaardige medewerker. Na de interviews bleek het nog wat genuanceerder te zijn en kwamen ze tot vijf types. Deze bleken heel goed aan te sluiten bij de types die Vilans in samenwerking met Digivaardig in de zorg heeft ontwikkeld. Er is besloten deze te gebruiken. Dimence Groep voegde daar nog de leervoorkeur aan toe. De leerbehoefte en behoefte aan informatie varieert van duidelijk krijgen waarom het nodig is en succeservaringen als inspiratie, naar snel de juiste info kunnen vinden en ruimte om te ontdekken en mee te mogen denken in beleid.

Durven ontdekken
Wat doet Dimence Groep met de resultaten van het onderzoek? Anneke: “We zijn nu ons hele scholingsaanbod op het gebied van digitale tools onder de loep aan het nemen. Bieden we mensen wel verschillende manieren aan om te leren zodat er voor elk type wat bij zit? Zeker voor tools die bijna iedereen moet gebruiken is dat heel belangrijk.”

Vorig jaar ontstond al nieuw scholingsaanbod op het gebied van digitale vaardigheden. “We organiseerden zogenoemde summer schools over verschillende digitale tools in de vorm van webinars. Dat was voor ons een nieuwe manier en het bleek een groot succes. Daarom hebben we dit afgelopen winter herhaald”, vertelt Kirsten. “Maar we willen niet alleen maar tools aanleren”, benadrukt Gillian. “We willen een ontwikkelingsgerichte attitude stimuleren. Het doel is dat mensen gaan begrijpen hoe programma’s werken en zelf deze programma’s meer durven te ontdekken.”

 

Tips voor het aanpakken van digitale vaardigheden:

  1. Timmer je plan niet dicht, blijf steeds kijken wat je organisatie nodig heeft.
  2. Werk vanuit de behoefte van de medewerkers. Doe onderzoek naar wat de mensen echt nodig hebben om te leren.
  3. Begin gewoon, test wat werkt en blijf verbeteren.
  4. Verzamel een multidisciplinaire groep met mensen vanuit de zorg (behandelaren) , communicatie, ICT, zorg, innovatie en leren en ontwikkelen. Daardoor heb je brede input en meer draagvlak.
  5. Zorg ook voor steun van ‘mogelijkmakers’, zoals ze door Dimence Groep genoemd worden; mensen op hoog niveau in de organisatie die de plannen op de agenda kunnen zetten en verantwoordelijk zijn voor de toewijzing van budgetten.

Wil jij ook weten welk digitype (persona) je bent? Doe hier de test!