Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Aan de slag met videocontact

De komende weken is het belangrijk dat we allemaal zoveel mogelijk fysiek contact mijden. Zo gaan we samen de verspreiding van het Coronavirus tegen. In de zorg is het natuurlijk soms (vaak) onvermijdelijk om dicht in de buurt van de cliënt of patiënt te komen. Maar in sommige situaties is zorg op afstand heel goed mogelijk. Naast telefonisch kan dat ook met een videoverbinding, je kunt elkaar dan dus ook zien. Dat noemen we beeldzorg. Ook met collega’s, van je eigen organisatie of van een andere organisatie, kun je videocontact hebben. Dat noemen we ook wel beeldbellen.

Onderstaande leermiddelen helpen je op weg!

LET OP: contact met of over patiënten/cliënten mag niet via Whatsapp video, Skype, Facetime, Zoom etc. Dat mag alleen via systemen die speciaal voor de zorg gemaakt zijn waarin de privacy van de patiënten/cliënten goed is beschermd.

Er is een groot aanbod van dit soort systemen. Zorg van nu heeft een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet. Ook SmartHealth heeft een lijstje gemaakt. Aan deze systemen zijn wel kosten verbonden. Je maakt als organisatie een keuze voor een systeem. Als je niet weet welk systeem jouw organisatie gebruikt, vraag het dan na!

Voor overleg tussen collega’s waarin geen vertrouwelijke informatie over cliënten wordt besproken, kun je wel gebruikmaken van een gratis tool als Skype (for Business), Facetime of Whatsapp videochat. Sommige systemen zijn ook heel geschikt om met een grotere groep te overleggen, zoals Skype, Teams of Zoom.