Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Zo houd je het hoofd boven water in de informatieovervloed

1 op de 3 werknemers in de zorg krijgt zoveel informatie op zich af dat het moeite kost om het allemaal te verwerken. Dat blijkt uit de Nationale Enquête arbeidsomstandigheden 2018, een onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

 

35% van zorgmedewerkers geeft aan dat ze zoveel informatie op zich afkrijgen dat ze het overzicht kwijt zijn. Het gaat dan om o.a. e-mail, telefoon en sociale media. Onder managers in de zorg is het zelfs 60% die last heeft van informatieovervloed.

 

Is dat erg? Ja, want het blijkt dat deze mensen daardoor minder blij zijn met hun werk. Ze denken er bijvoorbeeld vaker dan anderen over na om van baan te veranderen. Ook hebben ze meer burn-outklachten.

 

Wat kun je zelf doen om niet in de informatieovervloed te verzuipen?

  • Probeer alleen op bepaalde momenten van de dag (bijvoorbeeld aan het begin, net na de lunch en aan het einde) je e-mail of Whatsapp te bekijken. Zo creëer je meer rust. Laat collega’s eventueel weten dat je op deze manier werkt en dus niet altijd meteen reageert.
  • Stel je mailbox zo in dat berichten waarin je bent ge-cc’d (en die van jou dus geen actie verlangen) vanzelf in een apart mapje komen. Vraag je servicedesk of digicoach om hulp. Laat je collega’s eventueel weten dat jij mails waarin je bent ge-cc’d niet (altijd) leest.
  • Bedenk voor jezelf welke informatie je echt nodig hebt en welke informatiestromen je niet altijd hoeft te volgen. Het is misschien bijvoorbeeld niet nodig om altijd je LinkedIn- of Twitterfeed helemaal te lezen. Of radicaler:  je kunt er ook voor kiezen om te stoppen met LinkedIn, Twitter, Facebook, Insta of Whatsapp(groepen) als deze informatiestromen je eigenlijk meer stress dan nut/plezier opleveren.
  • Bespreek het probleem met collega’s. Bepaal met elkaar wie wat echt moet weten. Verdeel wie welke informatiestromen bijhoudt. Misschien hoeft niet iedereen alles te volgen.