Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Word ook digisterker!

De stichting Digisterker organiseert cursussen ‘Werken met de e-overheid’. Is een cursus van Digisterker iets voor jou of je coachee? Bekijk hier het aanbod in Nederland https://computercursus.gidsvoornederland.nl/

Of ga alvast aan de slag met hoofdstuk 1 uit het cursuswerkboek: Werken met de e-overheid? 

Dit hoofdstuk mag je downloaden en printen voor persoonlijk gebruik. Hiermee leer je zelf een DigiD aanvragen. (Let op: dit materiaal is eigendom van Stichting Digisterker. Niks van dit materiaal mag gekopieerd of verspreid worden zonder de toestemming van Stichting Digisterker). Wil je het aanvragen van een DigiD liever onder begeleiding doen? Schrijf je dan in voor een uitgebreide cursus van Digisterker bij jouw bibliotheek.

———————————————————————

Kim Keijsers is medewerker onderzoek en ontwikkeling bij Stichting Digisterker. Ze vertelt over de cursussen ‘Werken met de e-overheid’ die zij, via de bibliotheken in Nederland, aanbiedt. Misschien ook interessant voor jou of voor de digistarter die je begeleidt!

Wat voor cursussen bieden jullie aan?
Wij organiseren cursussen waarin mensen leren omgaan met hun DigiD en de digitale diensten van de overheid. De cursus bestaat uit 4 lessen van ongeveer 2,5 uur en wordt gegeven in bijna alle bibliotheken van Nederland. Je werkt in een klein groepje onder begeleiding van een docent van de bibliotheek.

Check hier waar de cursussen bij jou in de buurt worden aangeboden: https://computercursus.gidsvoornederland.nl/

Wat leer je precies tijdens de cursus?
Tijdens de cursus leer je o.a. hoe je een DigiD aanvraagt, hoe de berichtenbox van de Overheid werkt, hoe je toeslagen aanvraagt en hoe je digitaal je zaken kunt regelen met de overheid bijvoorbeeld met de Belastingdienst. Veiligheid is ook een belangrijk onderdeel van de cursus: hoe herken je een veilig internetwerk? Hoe maak je een goed wachtwoord aan? Hoe herken je nepmails?

Elke cursus heeft verder een gemeentelijke module: je leert omgaan met de digitale dienstverlening van je eigen gemeente. Dat is handig voor bijvoorbeeld het maken van een afspraak, het aanvragen van een paspoort of het regelen van een nee-nee-sticker of een kliko.

Waarom vinden jullie het belangrijk deze cursussen te geven?
Veel informatie van de overheid is ook, of soms zelfs alleen maar, digitaal beschikbaar via de website. Niet voor iedereen is het makkelijk om die websites te gebruiken, bijvoorbeeld voor mensen die niet zoveel ervaring hebben met de computer. Wij vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot die diensten, iedereen heeft recht op dezelfde informatie en mogelijkheden. We maken het regelmatig mee in de cursus dat iemand er achter komt dat hij of zij recht heeft op een toeslag maar die nog niet aangevraagd heeft. Dat is toch heel jammer!

Kan iedereen meedoen?
Iedereen die een beetje ervaring heeft met een computer kan meedoen. Het is handig als je al wel kunt werken met een toetsenbord en de muis en een beetje vertrouwd bent met het internet. Als je die ervaring nog niet hebt, zijn daar ook weer aparte cursussen voor. De bibliotheek biedt die ook vaak aan en ook op deze website vind je daarvoor materiaal onder Basisvaardigheden. De cursussen bij de bibliotheek zijn meestal gratis, alleen moet cursist  soms wel zelf het werkboek betalen, dat verschilt per gemeente.

Wat voor reacties krijg je van de deelnemers?
Veel mensen vinden het fijn en belangrijk om zelf hun zaken te kunnen regelen zonder afhankelijk te zijn van anderen. Maar grappig genoeg is voor veel deelnemers de grootste winst dat ze minder bang zijn geworden voor de computer. Ze hebben meer zelfvertrouwen gekregen en durven zelf dingen te proberen op de computer.

Kan ik als werkgever deze cursus ook intern aanbieden aan mijn medewerkers?
Als je het aan de medewerkers van je bedrijf/organisatie wilt aanbieden, kun je contact opnemen met Digisterker of de bibliotheek in jouw gemeente. De meeste bibliotheken werken graag mee aan een dergelijk verzoek. Sommige bedrijven maken bijvoorbeeld een meerjarenafspraak met de bibliotheek voor verschillende cursussen op het gebied van taal en digitale vaardigheden.

Biedt Digisterker ook onderwerpen over de zorg aan?
De meeste onderwerpen die we behandelen in de cursus gaan over de overheid. Maar we voegen steeds meer onderwerpen over de zorg toe omdat mensen dit ook lastig vinden. We bieden al modules over de zorgverzekering bijvoorbeeld en we zijn nu bezig met een hoofdstuk over berekenen van je eigen zorgbijdrage of het aanvragen van langdurige zorg. Ook de digitale patiëntenportalen staan op de planning. De komende jaren krijgen steeds meer patiënten daarmee te maken. Als zorgprofessional is het belangrijk dat je zelf weet hoe dat werkt en patiënten erbij kunt helpen.