Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Veilig internetten op reis

Wanneer je vakantie hebt wil je je het liefst zo min mogelijk zorgen maken. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je veilig kunt internetten in het buitenland. Zo voorkom je problemen en kun je lekker relaxen aan het strand!

Vermijd openbare wifi
Allereerst: vermijd openbare wifi. De verleiding kan groot zijn om even op het vliegveld hiermee je mail te checken, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Openbare wifi-verbindingen zijn namelijk een makkelijk doelwit voor hackers en het laatste wat je wilt op vakantie is dat jouw gegevens in handen vallen van een crimineel. Bij onveilige wifi-verbindingen heb je geen wachtwoord nodig om verbinding te maken óf kun je het wachtwoord makkelijk vinden, zoals de wifi van een hotel of restaurant. Zit je toch op openbare wifi? Log dan nergens in en vul nergens je gegevens in.

Blijf je 4G/5G gebruiken!
Blijf gewoon het internet van je mobiele provider gebruiken, dat is wel zo makkelijk en veilig.
Binnen de EU kun je gratis je eigen databundel gebruiken met roaming. Als je buiten de EU op reis gaat kun je vaak een bundel kopen bij je provider. Dit kost dan geld, maar is wel een stuk veiliger.

Maak een hotspot van je telefoon
Wanneer je op je computer wilt internetten en je hebt geen beveiligde wifi in de buurt, dan kun je van je mobiel een hotspot maken. Dit betekent dat je het internet van je mobiele bundel gebruikt.

Gebruik VPN
Moet je toch een openbare wifi gebruiken? Zet dan VPN aan. Bij een VPN wordt er een veilige verbinding gemaakt tussen jou en het internet. De gegevens die je invult zijn versleuteld en dus niet te lezen voor een hacker.

Nu je goed voorbereid bent kun je lekker en zorgeloos op reis!