Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Tip: Wat is een mobiele hotspot en hoe maak je die?

Ben je ergens en kan je geen verbinding maken met het internet of heb je geen toegang tot een veilige internetverbinding? Dan kun je het internet van je mobiele abonnement (4G/5G) gebruiken om een eigen, veilige wifi hotspot te maken. Je mobiel vervult dan de functie van een router, waarmee je je internetverbinding kan delen met bijvoorbeeld je laptop, tablet of andere mobiele telefoon. Het maken van een mobiele hotspot gaat wel van de MB’s van je mobiele internetbundel af, maar is een stuk veiliger dan bijvoorbeeld openbare wifi gebruiken!

Hoe maak je een mobiele hotspot aan?

Voor Android:

  • Ga naar instellingen.
  • Klik op ‘Wifi-hotspot’. Hier vul je de naam in van je hotspot en maak je een wachtwoord aan.
  • Zet de hotspot aan. Dit kun je doen door het vinkje aan te klikken.
  • Maak nu verbinding via een ander apparaat met je nieuwe mobiele wifi.

Voor Apple:

  • Ga naar instellingen > Klik vervolgens op ‘Mobiel netwerk’ > daarna klik je op ‘Persoonlijke hotspot’.
  • Of ga naar instellingen > klik op ‘Persoonlijke hotspot’.
  • Klik op de knop naast ‘Anderen mogen verbinden’ om de hotspot aan te zetten.
  • Vanaf nu kun je met andere apparaten verbinding maken met deze hotspot!

Let op: Wanneer je een hotspot aanmaakt, is het belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken voor je verbinding. Hier lees je hoe je dat doet.

Elke mobiele telefoon heeft vaak opties die weer net anders heten. Kun je het niet meteen vinden? Dan kun je ook vaak op je mobiel zoeken naar een term, als je ‘hotspot’ invult kom je dan al gauw bij de juiste instellingen terecht.

Let er wel op dat wanneer je een hotspotverbinding gebruikt op je laptop, je MB’s al snel erdoorheen kunnen gaan. Dit komt omdat je op je laptop volledige websites bezoekt, in plaats van de mobielvriendelijke versie. Daarnaast kost het streamen van video’s al snel veel MB’s. Houd daarom je dataverbruik goed in de gaten.