Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Tip voor iedereen die eigenlijk een (lees)bril nodig heeft

Veel mensen zitten in deze tijd van corona meer naar een computerscherm te turen dan gebruikelijk. Dan kan het gaan opvallen dat de ogen wel erg moe worden of dat je constant met je neus bovenop het scherm zit. Een bezoekje aan de opticiën is dan waarschijnlijk een goed idee. Maar een quick fix is ook de toetsencombinatie CRTL + scroll. Hiermee kun je de letters op je beeldscherm heel makkelijk vergroten (of verkleinen).

Zo werkt het:

Je houdt met één hand de CRTL-toets ingedrukt. De CTRL toets zit meestal zowel links- als rechtsonder op je toetsenbord.

Met de wijsvinger van de de andere hand beweeg je het wieltje dat in het midden van je muis zit. Als je het wieltje naar boven beweegt, worden de letters groter (net als inzoomen bij een fototoestel). Als je het wieltje naar beneden beweegt, worden de letters kleiner (uitzoomen).

Dit werkt in elk programma, bijvoorbeeld ook tijdens  een Teams-vergadering waar documenten die je collega’s met je delen vaak heel klein zijn.

Gezonde computerhouding
Als je het scherm goed kunt lezen, kun je ook een betere houding achter de computer aannemen. Heel belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Lees hier meer over hoe je gezond werkt achter de computer.

Andere sneltoetsen
Weet je dat er veel meer handige toetsencombinaties zijn? Hiermee kun je de computer een commando geven zonder de muis te gebruiken. Als je veel de muis gebruikt, kun je last krijgen van je pols, arm of schouder. Ook gaat het werken met deze toetsencombinaties sneller. Tenminste als je de toetsencombinaties kent.

Dit zijn de sneltoetsen die ik het meest gebruik:

  • CTRL+ a : selecteer alles
  • CTRL + c : kopieer het geselecteerde stuk
  • CTRL + v : plakken
  • Windowstoets : open het startmenu
  • Windowstoets + L : lock de computer

Dit is de Windowstoets:

Maar er zijn er veel meer. Bekijk hier een overzicht van de meest gebruikte sneltoetsen of zoek zelf op internet.