Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Test je kennis van PGO’s

Heb je al eens gehoord van een PGO? Een PGO is een afkorting voor persoonlijke gezondheidsomgeving. Dat is een app of website waarin een zorggebruiker een kopie van zijn/haar medische gegevens kan bekijken die afkomstig zijn van verschillende zorgverleners (bijvoorbeeld ziekenhuis, huisarts, psychotherapeut).  Vaak kun je als zorggebruiker ook gegevens toevoegen die je zelf meet, bijvoorbeeld bloeddruk of gewicht.

De zorggebruiker krijgt zo meer inzicht in en grip op zijn eigen medische gegevens. Er zijn verschillende PGO’s waar je uit kunt kiezen. Nu wordt er nog niet zoveel gebruik van gemaakt, maar de verwachting is dat dit in de toekomst flink zal toenemen. Stichting MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label volgen deze regels.

Als zorgverlener werk je niet zelf in het PGO. Je werkt in de systemen waarin je altijd al werkt, het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier bijvoorbeeld. Deze worden automatisch gekoppeld met de PGO’s zodat zorggebruikers in hun PGO de informatie kunnen zien. Maar je zult vaak toch met PGO’s te maken krijgen, bijvoorbeeld doordat een patiënt/cliënt je er wat over vraagt.

Test je kennis over PGO’s in een online quiz van 7 vragen.

Meer weten?
Patiëntenfederatie Nederland en MedMij organiseren elke tweede donderdag van de maand een online webinar ‘Mijn patiënt heeft een PGO met MedMij-label: wat is dat?’. Hierin beantwoorden ze de veel gestelde vragen van zorgprofessionals over persoonlijke gezondheidsomgevingen. Het eerstvolgende webinar is op 10 maart van 16.30 tot 17.30.

Bekijk meer info over dit maandelijkse webinar en meld je aan.