Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Succesvolle gedragsverandering dankzij app Ommetje?

Door Suzanne Verheijden. Dit artikel verscheen in ICT & Health

Gek werd ik  van alle Tweets over het aantal minuten dat mensen gelopen hadden met de app Ommetje. Ik vind het ook niet interessant om op Instagram en Facebook te lezen hoe ver mensen hard gelopen hebben met Runkeeper. Maar hoe meer vermeldingen van de wandelapp Ommetje ik zag, hoe meer ik getriggerd werd. Het is overduidelijk een succes, een trend zelfs. Als innovator wil je dan weten: wat zijn de succesfactoren van deze app? En wat leren we daarvan voor de zorg? Ik besloot erin te duiken en vroeg gebruikers naar hun ervaringen.

De app van de Hersenstichting heeft als doel het verbeteren van de gezondheid. Ommetje biedt de kans om met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie te starten of de uitdaging aan te gaan tegen de rest van Nederland. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent.

Het sluit goed aan bij de huidige lockdown-tijd. Na iedere wandeling krijg je een hersenweetje van Erik Scherder. In een van die (naar mijn vrij algemeen bekende) weetjes vertelt Erik dat gedragsverandering gemiddeld 66 dagen kost. Bedrijven kunnen een speciaal account in de eigen huisstijl aanmaken en dan kun je tegen collega’s strijden.

Hoe werkt het?

Je zet je locatievoorzieningen aan en zo houd je bij hoever en hoeveel minuten je gelopen hebt. Je verdient punten en komt zo in de ranglijst van je groep. Je krijgt extra punten als je voor 09.00 uur gaat lopen, als je meerdere keren per dag loopt, ver loopt en als je je resultaten deelt op social media (dat verklaart de spam op mijn tijdlijn). Je kunt punten verdienen met een donatie aan de Hersenstichting (staaltje slimme marketing!). Je kunt medailles krijgen en meedoen in maand-challenges. Zorgorganisatie Viso koppelt de punten van de medewerkers aan een door henzelf gekozen goed doel. Dat werkt!

Gebruikers vinden de app eenvoudig. Het stimuleert het teamgevoel. Je kunt iets positiefs doen en elkaar supporten. Het wedstrijdelement motiveert tot lopen en volhouden, ook door de sociale controle. Je kunt terugzien waar en hoe lang je gelopen hebt. Nadeel is dat je niet zonder je telefoon kunt gaan wandelen en dus afgeleid kunt worden door berichten en social media.

Wie houd je voor de gek?
Waar ik dikke lol om had, zijn de manieren om de app te foppen. Door te gaan lopen om 08.59 uur (dat is tenslotte starten voor 0900 uur). Of stil staan tijdens het wandelen; de tijd loopt gewoon door in de app. Door je telefoon mee te nemen op de fiets of in de auto en de app aan te zetten. Door een weetje te delen op social media maar dat te annuleren. Of door het weetje naar je andere telefoonnummer te sturen. Of door een heeeeeele kleine donatie te doen. En mensen met een hond kunnen, heel oneerlijk, ook na 21.00 uur punten scoren.

‘Je kunt lopen wat je wilt maar je schiet niks op’: een uitspraak van een gefrustreerde gebruiker. Niet iedereen is blij. Als je namelijk in een vaste routine loopt en je collega’s ook, kun je achterstand van mensen die eerder gestart zijn of meer smokkelen nooit meer inhalen. Dat leidt bij meerdere mensen tot demotivatie. “Op een gegeven moment denk je: flikker maar op!” Snap ik. Want waar doe je het dan nog voor? Gelukkig zitten mensen dan al wel in een routine en hebben ze de app vaak niet meer nodig.

Succeselementen van de app
Gamification, strijden met bekenden, routine, sociale controle, verbinding. Maar ook iets goeds doen (sponsoren of lopen voor een goed doel) en werken aan je vitaliteit helpt. Erik Scherder is enorm populair en een goede ambassadeur. Allemaal succesfactoren om te onthouden.

Veel mensen die ik sprak, gebruikten de app al 1 of 2 maanden. Dat is goed nieuws. De vraag die overblijft: hoe lang blijven de mensen de app gebruiken en hoe lang houden ze het wandelen vol na de lockdown? Als de urgentie wat minder is? We gaan het volgen!

Tot die tijd wandel ik zelf door. Uit mezelf, zonder app.
#ikstabovenaanmijneigenrankingslijst