Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Studenten Hoornbeeck College kunnen niet meer om zorgtechnologie heen

Foto Christian

Het probleem van een cliënt oplossen met een passende innovatieve oplossing. Dat leren studenten op het Hoornbeeck College tijdens het vak zorgtechnologie en de online e-learning Innovatie in de zorg.

Studenten zijn lang niet altijd direct enthousiast als ze beginnen aan het vak zorgtechnologie. Christian van der Weele, docent verpleegkunde, hoort ze wel eens mopperen: ‘Ik heb toch niet voor een ICT-opleiding gekozen?’ Maar na een poosje beginnen de meesten toch in te zien dat zorgtechnologie het leven van cliënten echt kan verbeteren. Gelukkig maar, want studenten verpleegkunde kunnen er bij het Hoornbeeck College niet meer omheen: het vak zorgtechnologie is verplicht en vanaf volgend jaar wordt er bij elk vak aandacht besteed aan digitalisering in de zorg. Dit omdat technologie niet meer weg te denken is uit de zorg, legt Christian uit.

Vraag cliënt staat centraal

Als keuzedeel van het vak zorgtechnologie heeft Christian een speciale e-learning ontwikkeld over innovatie in de zorg, gratis beschikbaar op allyoucanlearn.eu onder de naam ‘Innovatie in de zorg’.  Studenten kunnen dit als keuze-onderdeel volgen als ze behoefte hebben aan extra verdieping, maar het kan ook worden gevolgd door geïnteresseerde zorgverleners. De e-learning leert je om op een creatieve manier oplossingen te bedenken voor problemen waar cliënten tegenaan lopen. “We benadrukken dat het niet de bedoeling is om een leuke gadget te koppelen aan een cliënt. Want dan werk je verkeerd om. Het is belangrijk dat je uitgaat van de vraag van een persoon. Aan de hand daarvan ga je bekijken of er iets mogelijk is met zorgtechnologie.”

Tijdens het vak zorgtechnologie gaan studenten in samenwerking met zorginstellingen hiermee aan de slag. Een van de eerste opdrachten is om een interview van een half uur af te nemen met een cliënt. Daarbij gaat het vooral om het luisteren met een open blik. Na het interview gaan ze door middel van een mindmap met elkaar brainstormen over wat er allemaal mogelijk is. Het brainstormen kan in een klas, maar kan ook online of met collega’s. Hiervoor hoeft niet iedereen de e-learning te volgen. Daarna wordt er aan de studenten gevraagd om zelf een innovatie te ontwikkelen, zo leren ze om out-of-the-box te denken. Christian: “Doordat ze hun creatieve brein erop loslaten, komen er hele goede ideeën uit.”

Zwemmen met dolfijnen

Een mooi voorbeeld vindt Christian hoe studenten tijdens een stage een cliënt hielpen die heel graag met dolfijnen wilde zwemmen. Voor deze opdracht was er een samenwerking met Johan Elbers van gehandicaptenzorgorganisatie ’s Heeren Loo in Apeldoorn. “Een duikclub heeft voor dit project met een waterdichte telefoon dolfijnen gefilmd. Aan de hand van een VR-bril kreeg de mevrouw tijdens het zwemmen het gevoel dat ze tussen de dolfijnen zwom, welke kant ze ook opkeek. Dit was vrij makkelijk te realiseren, de VR-bril en waterdichte telefoon kostten maar weinig, maar het was ontzettend waardevol voor de cliënt.”

Belang van samenwerken

In de e-learning komt ook naar voren hoe belangrijk het is om samen te werken bij het toepassen van innovatieve zorgtechnologie. “Je moet je collega’s mee kunnen nemen, zorgen dat zij ook het belang ervan inzien. Er zijn genoeg innovaties die aangeschaft worden en daarna weer in de kast belanden. Dat is zonde, want het kost een hoop geld en inspanning. De studenten leren om andere collega’s net zo enthousiast te maken, om hen in te laten zien dat de zorgtechnologie ook hun werk makkelijker gaat maken.”

De e-learning staat nu online en is kosteloos te volgen. Benieuwd? Het is te vinden op de website allyoucanlearn.eu via deze link. Je krijgt toegang nadat je je hebt ingeschreven. Ook inschrijven is gratis. Andere docenten kunnen de e-learning ook toepassen en integreren in vakken over zorgtechnologie.