Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Studenten Albeda helpen ouderen met beeldbellen

Ouderen krijgen hulp bij beeldbellen van studenten Albeda

Mailen, appen en online boodschappen bestellen is voor Rubia Meijer Groeizaam (83) de normaalste zaak van de wereld. Videobellen was nieuw voor haar, maar sinds ze op weg is geholpen door een digicoach van de Beeldbelbrigade, draait ze ook daar haar hand niet meer voor om. De beeldbelbrigade bestaat uit studenten van Albeda en Albeda’s Rijnmond leerbedrijf CONNECT.

Rubia mag zich op haar 83ste absoluut ‘superdigivaardig’ noemen. Toch was er iets wat ze online nog niet kon, namelijk videobellen en deelnemen aan zoommeetings. “Ik ben sociaal netwerker voor de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen en WMO-radar. Door corona kunnen we natuurlijk niet meer fysiek bij elkaar komen en dan is videobellen een mooi alternatief. Je kunt zo toch met elkaar van gedachten wisselen ook al is het op afstand. Maar ik vond Zoom best ingewikkeld en daarom zocht ik wat hulp.”

Niet eng
Nadat de digicoach een middag bij haar thuis is geweest en ze samen hebben geoefend, ging Rubia zelf aan de slag. “Het is helemaal niet eng. Als je de tips van de coach opvolgt, kom je er echt uit. En ik mag haar altijd bellen. Al wat de klok slaat is online, online, online! Of het nou een brainstorm is, een consult met de huisarts, een cursus of kletsen met vrienden en familie. Je moet juist deelnemen aan de digitale wereld, ook al lijkt het je niks. Het helpt tegen eenzaamheid en het houdt je bij de tijd. Dus begin er gewoon aan, want je bent nooit te oud om te leren.” Rubia zet haar digitale vaardigheid niet alleen als vrijwilliger in. “Privé beleef ik er ook veel plezier aan. Ik app met mijn kinderen en kleinkinderen, speel online spelletjes met ze en nu kunnen we dus ook nog videobellen.”

Beeldbelbrigade
Rubia Meijer Groeizaam kreeg hulp van een student van de Beeldbelbrigade. Die bestaat uit studenten van Albeda en Albeda’s Rijnmond leerbedrijf CONNECT. Studenten van de opleidingen Sociaal werker en Onderwijsassistenten lopen hier stage.

Lees hier meer over het werk van de Beeldbelbrigade

Dit artikel is eerder verschenen in de Stadskrant Senioren, bijlage van De Havenloods, regio Rotterdam.