Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Secretaresse in ziekenhuis ontslagen voor het stiekem opzoeken van patiëntgegevens

Datalek

In het Roosendaalse Bravis Ziekenhuis las een secretaresse jarenlang de medische dossiers van haar partners ex en familie, zo valt te lezen in NRC. De partner van de secretaresse gebruikte de medische gegevens in een ‘wraakroman’. Het Bravis Ziekenhuis heeft de secretaresse ontslagen voor het onrechtmatig inzien van medische gegevens. 

De secretaresse kon door middel van een noodprocedure jarenlang onbeperkt in dossiers van patiënten kijken. Deze noodprocedure is bedoeld om in een noodsituatie snel toegang tot gegevens te kunnen verkrijgen, maar daar is wel een goede reden voor nodig. Toch kwam ze hier jarenlang mee weg. Over een periode van vier jaar verkreeg de ziekenhuismedewerker in totaal 379 keer onrechtmatig toegang tot medisch dossiers. Ze werd betrapt doordat de vrouw in kwestie haar medische gegevens teruglas in de wraakroman van haar ex.

Leermiddelen informatiebeveiliging & privacy
In de zorg is bescherming van persoonsgegevens al langer een probleem. Ziekenhuizen meldden vorig jaar bijna 2.000 maal een datalek, gemiddeld 36 per week. Wil je weten hoe je goed om kunt gaan met persoonlijke gegevens van patiënten? Voor elke sector hebben we op de website leermiddelen over privacy en informatiebeveiliging. Ga hiervoor binnen de website naar je eigen sector, klik bovenin bij ‘leermiddelen’ en dan op ‘informatiebeveiliging & privacy’.