Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Project Digitale Vaardigheden gestart in regio Gouda

Digicoaches van regio Hollands-Midden

In de regio Gouda (Midden-Holland) gaan 3 vvt-organisaties aan de slag om hun medewerkers toekomstproof en digitaal vaardig te maken. De drie organisaties werken zo veel mogelijk samen, maar geven ieder op hun eigen manier invulling aan dit project. WelThuis, Zorgpartners Midden-Holland en Zevenster hebben afgelopen vrijdag, op Valentijnsdag, dit project gelanceerd. De kersverse digicoaches deelden, gekleed in speciaal gemaakte poloshirts, chocoladehartjes en kaarten uit om de medewerkers te verleiden met hen op ‘digidate’ te gaan.

Digicoaches al volgeboekt
Alle medewerkers van de drie zorgorganisaties, ongeveer 4000 mensen, worden aangemoedigd om de zelfscan in te vullen. Dat mag vanuit huis en ze krijgen er een half uur voor uitbetaald. De resultaten zijn anoniem. Feenstra: “We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te maken want er heerst wel enig taboe op dit thema. We benadrukken dat je de zelfscan echt voor jezelf doet, om te weten wat je al kan en waar je nog aan kunt werken, zodat je met de resultaten in de hand hulp kunt vragen.”

Weg vrij maken voor innovatie
Feenstra was tot oktober vorig jaar directeur van een verpleeghuis van Zorgpartners Midden-Holland. Nu is ze helemaal vrijgesteld om zich te focussen op innovatie. Digitale vaardigheden is daarvoor een belangrijke voorwaarde, is haar ervaring. “Er zijn zoveel mogelijkheden om slimmer te werken maar we komen soms niet verder doordat de medewerkers niet vaardig genoeg zijn. Met dit project maken we de weg vrij voor innovatie.”

Zorgkantoor VGZ zorgt voor de financiering van dit project. Werkgeversorganisatie Care2Care heeft een medewerker ter beschikking gesteld om te ondersteunen bij het projectmanagement.

Irene Feenstra

Irene Feenstra