Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

‘Ontdek de gadgetfreak in jezelf’

De zorg kan niet zonder technologie, dat is de boodschap van docent en ‘gadgetfreak’ Astrid de Witte (38). Maar ze ziet dat (toekomstige) zorgprofessionals en docenten technologie vaak nog eng of moeilijk vinden. Haar tip: ontdek, probeer en leer!

 

Je bent docent Anatomie en Fysiologie en hebt daarnaast een grote rol in het technologie-onderwijs bij MBO Amersfoort. Hoe is dat gekomen?
“Ik heb altijd al heel veel interesse gehad in gadgets en techniek. Bij MBO Amersfoort werd ik al snel betrokken bij het onderwijs in zorgtechnologie. Zo heb ik het keuzedeel Sofies leerreis in een vroeg stadium mogen uitvoeren in de klas. Ik heb veel tijd gestoken in het onderzoeken van de mogelijkheden van technologie en het opbouwen van een netwerk, ook buiten de zorgsector.”

Hoezo moeten studenten getraind worden in digitale zaken? Ze zijn toch opgegroeid met techniek?
“De digitale vaardigheden van studenten zijn vaak heel basaal. Ze kunnen met apps werken als die tenminste goed geprogrammeerd zijn. Maar om een probleem op te lossen, heb je de vaardigheid ‘computational thinking’ nodig en die missen de studenten vaak. En dan hebben we het nog niet eens over de volgende stap: leren hoe je technologie effectief kunt inzetten in de zorg.”

Hoe staat het met de digitale vaardigheden van de docenten?
“De docent zou een goed voorbeeld moeten zijn voor de student, dit is helaas niet altijd het geval op het gebied van digitale vaardigheden. Uit het onderzoek ‘Doordacht digitaal’ (2017) van de Onderwijsraad blijkt dat aandacht voor dit onderwerp op alle niveaus belangrijk is. We zijn nu bezig om de situatie in kaart te brengen: op welke niveaus zitten onze docenten en het MT, waar moeten we extra investeren of extra bekrachtigen? We willen goed uitleggen dat technologie het werk makkelijker kan maken en dat het broodnodig is voor onze studenten om op een andere manier te gaan werken om het tekort aan zorgprofessionals te beperken.”

Hoe moet het onderwijs in digitale vaardigheden er volgens jou uitzien?
“Alleen een aparte cursus digitale vaardigheden is in ieder geval niet de oplossing. Mooie lokalen vol technologie ook niet. Alle docenten zouden digitale vaardigheden moeten kunnen integreren in hun lessen. App’s of het ECD (elektronisch cliënten dossier) gebruiken tijdens de ADL lessen (algemene dagelijkse levensverrichtingen), beeldbellen tijdens omgangskunde of stagegesprekken en ‘flipping the classroom’ of ‘leren op afstand’ als dit meerwaarde heeft voor de lessituatie.”

“Aparte projecten of keuzedelen geven wel extra aandacht voor het onderwerp. Wij starten binnenkort met Utrechtzorg een project waarbij we studenten gaan inzetten als assistent digicoach bij ouderenzorgorganisaties. Zo moeten de studenten zich verdiepen in digitale zaken en maken ze gelijk kennis met de praktijk, dat motiveert.”

Heb je een tip voor docenten?
“Zo’n onderwerp waar je niet zo thuis in bent, is best eng. Mijn tip is: ga het niet uit de weg. Als je bij jezelf merkt dat je een gevoel krijgt van ‘laat maar’, zet dan door en durf om hulp te vragen. Probeer en leer, ontdek de gadgetfreak in jezelf!”

Wat is jouw eigen digitale leerdoel?
“Mijn typediploma heb ik in de zomervakantie gehaald. Dit wilde ik al jaren doen. Over kunstmatige intelligentie wil ik graag nog een MOOC (openbare les via internet) doen, omdat ik op dat vlak bij wil blijven.”

 

Foto: Erik van Rosmalen