Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Onderzoek Vilans: ‘One size fits all’ werkt niet bij verbeteren digitale vaardigheden

helplen bij digitale vaardigheden

Vilans heeft onderzocht hoe zorgprofessionals werken aan hun digitale vaardigheden en hoe werkgevers dat het beste kunnen faciliteren. Op basis van interviews onderscheidt Vilans 5 persona’s die verschillen in hoe zij hun digitale vaardigheden ontwikkelen. De persona’s verschillen niet alleen in hoe handig zij al met computers zijn, maar ook in hun motivatie, zelfbeeld en houding ten aanzien van technologie.

Het is belangrijk dat zorgorganisaties rekening houden met deze 5 verschillende types bij de uitrol van technologie en het verbeteren van digitale basisvaardigheden. Ze hebben allemaal een andere benadering nodig. Een voorbeeld: iemand die weerstand heeft tegen technologie omdat hij eigenlijk angstig is dat daardoor zijn baan verdwijnt, vraagt om een compleet andere aanpak dan de medewerker die positief geprikkeld wil worden om met de nieuwe mogelijkheden de beste zorg te leveren.

Mismatch
Uit dit onderzoek blijkt dat er vaak nog een mismatch is tussen een standaardaanbod van middelen om digivaardiger te worden (bijvoorbeeld een e-learning) versus verschillende wensen en behoeftes van zorgprofessionals om digitale middelen te leren gebruiken. Suzanne Verheijden (programmamanager Digivaardig in de zorg): ‘Wanneer we meer aansluiten bij de verschillende manieren waarop zorgprofessionals digitale vaardigheden ontwikkelen, dan blijft er door inzet van digitale middelen uiteindelijk ook meer tijd over voor de cliënt en groeit de kwaliteit van zorg,’ Dit onderzoek geeft zorgorganisaties verdiepende inzichten én handvatten om maatwerk te leveren. Aangevuld met inspirerende voorbeelden van zorgorganisaties uit het hele land.

Download hier het onderzoeksrapport

Lees hier het nieuwsbericht op de site van Vilans waar je op 4 mei ook kunt deelnemen aan een webinar over dit onderzoek (van 15.00 tot 15.30 uur). 

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Digivaardig in de zorg, het practoraat Tech@doptie, Utrechtzorg en Buro Strakz.

Voortzetting onderzoek
De samenwerking tussen partners van het onderzoek gaat ook in 2020 verder. Graag willen we deze kennis in de praktijk toepassen. Bent u projectleider van een digiproject in de zorg en wilt u werken aan slimmer maatwerk? Heeft u een goed voorbeeld, waarvan we kunnen leren? Neem dan contact op met b.vanmierlo@vilans.nl.