Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Nieuwe website isdatechtzo.nl helpt kennis over nepnieuws te vergroten

isdatechtzo header

Verzonnen berichten, bewerkte video’s en cijfers die te mooi lijken om waar te zijn. Vraag jij je weleens af of iets echt zo is? De website www.isdatechtzo.nl helpt je om zelf op onderzoek uit te gaan. Je leert hoe je kunt checken of een bericht betrouwbaar is en waarom mensen nepnieuws eigenlijk delen.

Desinformatie is een groeiend probleem in Nederland. Bijna zeven op de tien Nederlanders maken zich hier zorgen over. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid. Om de kennis over nepnieuws op een laagdrempelige manier te vergroten, is op 5 februari de website www.isdatechtzo.nl gelanceerd. Daar vind je handige tips om zelf uit te zoeken of informatie te vertrouwen is. Met video’s en animaties wordt uitgelegd hoe nepnieuws werkt en hoe het verspreid wordt. Denk bijvoorbeeld aan de werking van algoritmes op sociale media en het gebruik van deepfake.

Isdatechtzo.nl is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, in samenwerking met Beeld & Geluid Den Haag en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.