Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Nieuw: voorbeeldfunctiebeschrijving Digicoach

Digicoach aan het werk

Steeds meer zorgorganisaties hebben een digicoach in huis. Zij leven met veel vragen over de formele invulling, zoals: welke competenties moet een digicoach precies hebben, in welke functiegroep moet hij worden ingedeeld en maak je van de digicoach een rol of een functie? In de praktijk zetten zorgorganisaties een digicoach op verschillende manieren in. 

Subsidie training tot digicoach
“Er zijn inmiddels duizenden digicoaches opgeleid”, vertelt Suzanne Verheijden, programmamanager Digitale Vaardigheden. “Daaraan heeft de subsidieregeling van ZonMw, waarmee een zorgorganisatie financiële ondersteuning krijgt om digicoaches op te leiden, een grote bijdrage geleverd.”

Op 1 juni om 14.00 uur start de derde en laatste ronde van de subsidieregeling. Zorgorganisaties kunnen vanaf dat moment (volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’) een voucher aanvragen om maximaal vier medewerkers te laten trainen tot digicoach.

Geen FWG-functie
Bij de meeste zorgorganisaties wordt de digicoach nu ingezet als rol, naast de eigen functie. Daarom is de digicoach (nog) niet als ijkfunctie in het FWG-systeem opgenomen. Toch maken steeds meer organisaties er een volwaardige functie van. De coalitie Digivaardig in de zorg had al een competentieprofiel van een digicoach. Vanwege de explosieve groei aan digicoaches en de inmiddels brede ervaring met deze rol was het hoog tijd deze te actualiseren. Deze nieuwe voorbeeldbeschrijving vervangt het oude competentieprofiel.

Praktische hulpmiddelen
Het is het tweede ‘product’ dat FWG en de coalitie Digivaardig in de zorg samen opleveren. Eind april presenteerden zij al een praktisch overzicht met 400 digitale vaardigheden en vier voorbeeldfunctieprofielen waarin digivaardigheden zijn opgenomen. Hiermee kunnen werkgevers concreet het gesprek aangaan met medewerkers over de digitale vaardigheden die ze minimaal moeten beheersen of ontwikkelen voor hun functie. Alle documenten zijn opgesteld in samenwerking met zorgprofessionals in de praktijk.

Meer informatie
Zorgorganisaties die meer willen weten over het digivaardig maken van hun medewerkers kunnen terecht bij de coalitie Digivaardig in de zorg via info@digivaardigindezorg.nl. Voor specifieke vragen over de voorbeeldfunctiebeschrijving Digicoach kan rechtstreeks contact worden opgenomen met het FWG Servicepunt via servicepunt@fwg.nl.

Een voorbeeldfunctiebeschrijving kun je op deze pagina vinden.

Op 22 juni organiseert de coalitie in samenwerking met FWG een webinar over dit onderwerp. Kijk hier voor meer informatie en kosteloos aanmelden.