Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Nieuw: integratie digitale vaardigheden in functieprofielen bij 4 functies VVT-branche

De coalitie Digivaardig in de zorg en Stichting FWG presenteren gezamenlijk vier functieprofielen waarin digitale vaardigheden zijn opgenomen. De basis is een overzicht van zo’n 400 digitale vaardigheden, opgesteld door leden van de coalitie uit de VVT-sector. Aan de hand van deze lijst kunnen werkgevers het gesprek met hun medewerkers aangaan over welke digivaardigheden zij minimaal moeten beheersen om hun functie goed uit te oefenen. De digivaardigheden zijn toegepast op vier veelvoorkomende functies in de VVT: Helpende, Verzorgende IG, mbo-verpleegkundige en hbo-verpleegkundige. Ter aanvulling stelt FWG voor deze vier functies een voorbeeldfunctiebeschrijving mét digivaardigheden ter beschikking. Het hele pakket is hier te downloaden.

Digitalisering is een belangrijke ontwikkeling in de zorg. Medewerkers hebben steeds meer digitale vaardigheden nodig om hun werk goed te kunnen (blijven) doen. Daarmee krijgen werkgevers meer behoefte aan handvatten om (het belang van) digitale vaardigheden bij hun medewerkers onder de aandacht te brengen én duidelijk te zijn over wat van hen qua ‘digivaardigheid’ verwacht wordt.

Aan de slag met digitale vaardigheden

Zorgorganisaties kunnen op verschillende manieren met digitale vaardigheden aan de slag: van het inzetten van digicoaches tot het (tijdelijk) opnemen van digitale vaardigheden in de kernwaarden van de organisatie. De eerste stap is het in kaart brengen van de digitale vaardigheden die een medewerker moet bezitten om zijn of haar functie goed uit te voeren. Het door de coalitie Digivaardig in de zorg gepresenteerde ‘overzicht digitale vaardigheden’ (Excel) is hierbij een praktisch hulpmiddel. Een meer formele route is het formaliseren van noodzakelijke digitale vaardigheden via functiebeschrijvingen en functioneringsgesprekken. Daarvoor biedt FWG de vier nieuwe voorbeeldfunctiebeschrijvingen.

Opname in functiebeschrijvingen

“Het is zeker niet onze bedoeling dat elke zorgorganisatie nu ineens al zijn functiebeschrijvingen gaat herzien”, licht Arthur Warmer, systeemexpert bij FWG, toe. “Digitale vaardigheden stellen, in termen van functiewaardering, in principe ook geen aanvullende eisen aan bijvoorbeeld kennis of bewegingsvaardigheid. Daarom heeft het toevoegen van digitale vaardigheden aan een functiebeschrijving over het algemeen geen invloed op de indeling. Belangrijker is hoe je als werkgever je medewerkers stimuleert en faciliteert om zich digitaal te ontwikkelen.”

Warmer vervolgt: “Maar ga je toch al met het functiehuis aan de slag; maak dan gebruik van deze praktijkvoorbeelden, zodat je dat vanuit een goed voorbeeld kan doen. Wij adviseren om daarbij het ingevulde overzicht digitale vaardigheden te gebruiken en te vertrekken vanuit de vaardigheden die voor de vier functies zijn ingevuld. Dat zijn de digitale vaardigheden die passen bij het algemene functiebeeld. In het overzicht staat ook aangegeven welke vaardigheden mogelijk een verzwarend effect kunnen hebben op de vier niveaus.”

Concreet het gesprek aangaan

“We zijn als coalitie erg blij dat we deze voorbeeldfunctiebeschrijvingen en het overzicht digitale vaardigheden kunnen bieden”, vertelt Suzanne Verheijden, programmamanager Digitale Vaardigheden. “We krijgen hier veel vragen over. Werkgevers kunnen nu concreet het gesprek aangaan met medewerkers over de vaardigheden die ze minimaal moeten beheersen of ontwikkelen voor hun functie.”

De coalitie Digivaardig in de zorg biedt al een zelftest om te meten hoe digivaardig iemand is. Maar deze maakt geen onderscheid naar functieniveau. Verheijden: “FWG is expert op het gebied van functiewaardering en wij hebben de contacten met het werkveld op digitaal gebied. Die krachten komen nu mooi samen.”

In ontwikkeling: digicoach

De VVT-branche is de eerste sector waarvoor deze praktijkvoorbeelden zijn opgesteld. Mede dankzij de input van Jannis Syntychakis van IJsselheem en Christiaan van Driel van Zorgcentra De Betuwe. Uiteraard kan elke zorgorganisatie zich hierdoor laten inspireren. Afhankelijk van vragen uit andere sectoren zullen zeer waarschijnlijk meer functies worden uitgewerkt. Verheijden: “Dit is slechts het begin. We zijn ondertussen alweer bezig met het uitwerken van een voorbeeldbeschrijving voor de functie digicoach, die we steeds vaker in zorgorganisaties tegenkomen. Wordt vervolgd!”

Meer informatie

Zorgorganisaties die meer willen weten over het digivaardig maken van hun medewerkers en/of vragen hebben over het overzicht digitale vaardigheden kunnen terecht bij de coalitie Digivaardig in de zorg via info@digivaardig.nl. Voor specifieke vragen over de voorbeeldfunctieprofielen kan rechtstreeks contact worden opgenomen met het FWG Servicepunt via servicepunt@fwg.nl.

Op 22 juni organiseert de coalitie in samenwerking met FWG een webinar over dit onderwerp. Kijk hier voor meer informatie en kosteloos aanmelden.