Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

‘Nederlanders in Europese kopgroep digitale vaardigheden’

Nederland meest digitaal vaardig

Recent onderzoek van het CBS en andere EU-lidstaten toont aan dat Nederlanders het meest digitaal vaardig zijn binnen de Europese Unie.

Nederlanders van 16 tot 75 jaar worden steeds digitaal vaardiger. De helft scoorde in 2019 boven het basisniveau, tegen gemiddeld 33 procent in de Europese Unie. Het onderzoek van het CBS werd onder 4800 Nederlanders uitgevoerd.

Informatie
Het onderzoek keek naar vier deelgebieden van digitale vaardigheden: informatie, communicatie, computers/online diensten en software. Vooral op het gebied van ‘informatie’ doen Nederlanders het goed: 89 procent is in staat om via internet informatie op te zoeken of om bijvoorbeeld bestanden te verplaatsen en foto’s op te slaan in de cloud. Het EU-gemiddelde was hier 71 procent.

Communicatie en online diensten
Ook op het gebied van communicatie, zoals e-mailen en sociale netwerken gebruiken, hadden 83 procent van de Nederlanders vaardigheden boven het basisniveau. Dit geldt ook voor het onderdeel ‘computers/online diensten’: 81 procent kan online winkelen, apps installeren en een cursus volgen via internet.

Software
Alleen het onderdeel ‘software’ is wat lastiger. 55 procent van de Nederlanders beschikt op dit terrein over vaardigheden boven basisniveau. Het EU-gemiddelde was 41 procent. Onder dit deelgebied valt onder andere het gebruik van kantoorsoftware zoals programma’s voor tekstverwerking en spreadsheets. Ook zelf computerprogramma’s schrijven in een programmeertaal behoort tot dit deelgebied.

Lees hier meer over het onderzoek.