Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Medewerker Flevoziekenhuis verloor USB-stick met patiëntengegevens

Het Flevoziekenhuis heeft patiënten geïnformeerd over een datalek dat heeft plaatsgevonden. Een zorgverlener van het Flevoziekenhuis heeft patiëntgegevens op een USB-stick gezet. Deze USB-stick is verloren op een parkeerterrein bij het Flevoziekenhuis. De USB-stick is door iemand anders gevonden en thuis bekeken. Daarna heeft de vinder de USB-stick teruggebracht naar het Flevoziekenhuis. De USB-stick bevatte oude gegevens van 4325 patiënten die in de periode 2014 tot en met 2017 in behandeling waren bij de gipskamer.

Lees verder over om welke gegevens het ging en welke maatregelen het Flevoziekenhuis nam. Het ziekenhuis moest in ieder geval een datalek rapporteren bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

“Dit had écht niet mogen gebeuren”, zei Anita Arts, voorzitter van de raad van bestuur. En terecht want je mag patiëntengegevens niet zomaar opslaan. Dat mag alleen als het nodig is voor de medische behandeling of met toestemming van de patiënt. En het opslaan moet natuurlijk veilig gebeuren.

Ken jij ook het beleid van jouw zorginstelling? Hoe mag je patiëntengegevens opslaan en versturen? Hoe zit het met thuiswerken bijvoorbeeld? Wat moet je doen als je denkt dat er een datalek is ontstaan? Weet je het niet? Probeer het dan te vinden of vraag het na.