Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Maakt technologie mij als zorgverlener overbodig?

Als ik aan technologie in de zorg denk, dan denk ik aan vernieuwing. Vernieuwing die altijd moet zorgen voor meer, beter en sneller. Maar meer, beter en sneller voelt niet altijd goed. Welk effect heeft dat op de kwaliteit van mijn werk? Meer en sneller staat voor mij soms haaks op kwalitatief goede zorg. Want goede zorg betekent voor mij o.a. meegaan met het tempo van de cliënten voor wie ik zorg. Cliënten die door bijvoorbeeld een dementie of een beperking meer tijd nodig hebben om de wereld om hen heen te begrijpen. De wereld gaat soms te snel voor hen. Dan wil je als zorgverlener een stap terug kunnen doen.

Maar de wereld draait door. De zorg verandert snel. De mensen aan wie je zorg verleent, hebben steeds complexere problematiek. Men woont langer thuis en vaak wil men ook graag langer thuis wonen. Mensen willen eigen regie hebben ondanks hun beperkingen. In het verpleeghuis wordt de zorg daardoor complexer.

Er is minder deskundig personeel beschikbaar in de zorg. Minder collega’s om dezelfde zorg te kunnen verlenen. Hoe kan warme zorg door koude technologie worden vervangen? Zorg blijft immers toch altijd mensenwerk?

Je functie wordt niet overbodig. Technologie vervangt jou niet, maar vult je aan. Maar als we technologie inzetten in de zorg, heb je als zorgverlener andere vaardigheden nodig. Bijvoorbeeld op afstand empathie kunnen overbrengen. Of een ander kunnen coachen op afstand. Je moet goed door kunnen vragen. Daarnaast moet je ook weten wat je moet doen als het geluid weg valt of de verbinding verbroken wordt, zoals bij beeldzorg kan gebeuren. Hoe zorg je dat je deze competenties je eigen worden? Ga ermee aan de slag. Zorg dat je erbij blijft. Je bent nodig.

Auteur: Louise de Wijk werkt sinds dit jaar voor 1 minuut | Zorginnovatie als medewerker Sales en Service. Daarvoor werkte ze jarenlang in de zorg.