Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Lestival 2019: Help! Mijn cliënt gaat online

De sessie ‘Help! Mijn cliënt gaat online’ ging over het begeleiden van verstandelijk gehandicapten op het internet. De spreker Sonja Heijkamp leidt sinds begin mei 2017 het consultatieteam Cliënt, Internet en Sociale media (CIS) van het Expertisecentrum van Amerpoort. Het belang om cliënten hierin te coachen neemt alleen maar toe: generatie Alpha komt eraan (geboren na 2010). Deze generatie groeit op in een samenleving waarbij internet onlosmakelijk verbonden is aan het leven.

Er gebeurt veel momenteel: door de privacywet mag er bijvoorbeeld bij instellingen geen gebruik meer worden gemaakt van Facebook en in de nieuwe cao is nu ‘het recht op onbereikbaarheid’ opgenomen. Maar ook komen er elke dag weer nieuwe apps beschikbaar waar cliënten gebruik van maken. Al deze ontwikkelingen hebben invloed op de zorgverlener. Pedagogische onkunde kan daarbij als kracht worden ingezet: geef eerlijk toe dat je niet van alle nieuwe ontwikkelingen op de hoogte kan zijn en vraag de cliënt om het je te laten zien en uit te leggen. Belangrijk is in ieder geval dat cliënten methodisch worden begeleid. Dit kan worden bewerkstelligd door met het team protocollen te ontwikkelen, maar maatwerk blijft ook belangrijk.

Deze workshop werd gegeven namens Netwerk Mediawijsheid. Onderteken ook het Mediawijsheidmanifest  en laat zien dat je je sterk maakt voor een betere begeleiding in mediawijsheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking.