Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Lestival 2019: Groeien of stilstaan?! Alles over het creëren van een leeromgeving

In deze sessie van Krista Janzen van de Beleef Psycholoog keken we naar hoe je in je eigen organisatie naar een growth mindset kunt toewerken. De growth mindset houdt in: ‘Je kunt je altijd en in alles ontwikkelen als je houding maar goed is’. De fixed mindset houdt in: ‘Ik ben wie ik ben, daar kan ik niet zoveel meer in veranderen’.

Als je denkt: Ik kan het nog niet, dan heb je een growth mindset. Hoe goed je ook ergens in bent, bepaalde competenties heb je nog niet. Als je zegt dat heb je nog niet, begint er al iets te borrelen. Dat geeft aan dat het niet onmogelijk is om het wel te gaan kunnen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 7 gebieden waarop je een growth (links) of fixed (rechts) mindset kunt hebben:

  1. Ik kan alles leren wat ik wil – Ik kan iets goed of ik kan iets niet goed
  2. Als ik gefrustreerd ben, zet ik door – als ik gefrustreerd ben, stop ik of ga ik hulp halen
  3. Ik wil mezelf uitdagen – ik hou er niet van uitgedaagd te worden
  4. Als ik faal, leer ik – Als ik faal ben ik niet goed genoeg
  5. Geef me feedback en ik ga harder werken – Geef me feedback en ik heb het gevoel dat ik faal
  6. Als anderen slagen, ben ik geïnspireerd – Als anderen succes hebben, voel ik me bedreigd
  7. Mijn inzet en houding bepalen alles – Wat ik kan, mijn mogelijkheden, bepalen alles

Je kunt in situaties wisselend gedrag vertonen. Je hebt niet altijd een growth of fixed mindset.

Niet iedereen hoeft overal master in te worden. Sta een ander toe om te helpen en om het mensen zelf te laten doen. Geef procesgerichte feedback: geen feedback geven op het resultaat, maar kijken naar het proces en kijken naar wat niet lukt en naar wat al wel lukt.

Krista sluit af en vraag ons om te werken aan onze growth mindset: “Als het goed is ga je met vragen weer weg en ga je op zoek naar de antwoorden op die vragen.”