Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Lestival 2019: Digitaal leiderschap in de zorg

Wat betekent het om een leider te zijn in de digitale wereld? Over die vraag ging het in de workshop van Marco Derksen, digitaal strateeg bij Upstream. Het betekent dat je richting moet geven aan een ontwikkeling, de digitale transformatie, terwijl je eigenlijk geen idee hebt waar die zal eindigen.

Marco probeert, met veel voorbeelden, te schetsen waar het heen lijkt te gaan. De digitale wereld beweegt van een versie 2.0, een digitale kopie van de analoge wereld, naar versie 3.0. Een wereld van digitale ecosystemen die echt anders functioneert, waarin mensen continu met elkaar verbonden zijn en grenzen (tussen afdelingen, landen, werk en privé) verdwijnen. Maar niemand weet exact wat de toekomst zal brengen, benadrukt hij. Dat is niet te voorspellen. “Een leider is een gids op onbekend terrein.”

Als leider in de digitale wereld moet je ervan bewust zijn dat een succesvolle digitale transformatie maar voor 25 procent van de techniek afhangt. Het draait vooral over het veranderen van mensen, van culturen en structuren. En die verander je niet zo makkelijk want zelfs voor wie het nieuwe speelveld begrijpt en de nieuwe spelregels kent, is het nog ontzettend moeilijk om ingesleten patronen los te laten. Moeilijker dan we zelf vaak denken! (Hij gaf het voorbeeld van de backward bike)

Daarom zegt Derksen dat het verstandig kan zijn om de meest kansrijke innovaties niet in formele verandertrajecten te stoppen. Er zijn dan te veel stakeholders die er belang bij hebben dat het niet gebeurt. Eerst beginnen in kleine, informele verandertrajecten onder de radar werkt vaak het beste.