Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Leestip: Leren èn lachen met het boek #eHeld

Het boek #eHeld. Dagboek van een zorgprofessional van de toekomst van Suzanne Verheijden is een lekker leesboek waar je ook nog wat van opsteekt over technologie in de zorg. Perfect voor de kerstvakantie!

Je volgt in het boek een jaar uit het leven van Sanneke Brinkhorst, een zorgprofessional die ergens in de nabije toekomst leeft (een precies jaartal wordt niet genoemd, maar Amalia is inmiddels wel koningin). Sanneke heeft meerdere rollen in de zorg: als begeleider in de jeugd-, ouderen- en gehandicaptenzorg, mede-ontwikkelaar van een beweegapp voor ouderen en in een controlecentrum van een ziekenhuis waar ze achter een beeldscherm zit om gezondheidswaarden op afstand te monitoren. Ze heeft daarnaast ook de functie van ‘Ehealthcomposer’: ze stelt voor nieuwe cliënten een zorgpakket samen met een combinatie van live zorg en zorg op afstand. Ook in haar eigen leven is ze een gretig gebruiker van technologie. Haar wearable houdt haar bioritme en stressniveau in de gaten en geeft aan op welke tijd ze het beste kan werken of studeren.

Als zorgprofessional steek je veel op van wat technologie kan bijdragen aan je werk in de zorg. Dat niet iedere zorgprofessional daarop zit te wachten komt ook in het boek naar voren: Sanneke komt in aanvaring met sceptische college Hannie maar gaandeweg leren ze elkaar waarderen. Het belang van digitale vaardigheden voor de acceptatie en implementatie van e-health komt aan bod. Dat kan ook bijna niet anders want, full disclosure, de auteur van het boek is onze eigen programmamanager van Digivaardig in de zorg.

Het verhaal is voor zorgprofessionals heel herkenbaar, soms ontroerend en vaak grappig. De persoon van de 91-jarige razend populaire YouTube-vlogger Andres (alias ‘De Geile Griek’) is bijvoorbeeld hilarisch. Net als Sanneke’s belevenissen met haar andere buren in het TinyHouse-park. Als je geïnspireerd bent en meer wilt leren over of zelf aan de slag wilt met e-health, is er ook verdiepingsmateriaal. Bijvoorbeeld een test ‘Is mijn organisatie klaar voor e-health?’ en informatie over ‘Hoe neem je je collega’s mee in digitalisering’. Lekker lezen, lachen èn leren dus, die combinatie kom je niet vaak tegen in een boek.

Je kunt het boek hier bestellen bij uitgeverij Van Gorcum of natuurlijk bij je lokale boekhandel.