Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Kennismaken met nieuwe zorgtechnologieën in het nieuwe e-Skillslab bij Omring

e-Skillslab Omring

Zorgprofessionals bij ouderenzorgorganisatie Omring maken kennis met robots zoals Somnox en Qwiek Up. Dit gebeurt in het net geopende e-Skillslab: bedoeld om zorgtechnologieën toegankelijker te maken.

Marja Pappot, mede-initiatiefnemer van het e-Skillslab, werkt sinds een jaar bij Omring als adviseur voor leerprogramma’s. Een van haar aandachtsgebieden is de digitale vaardigheden van medewerkers: “Ik houd mij bezig met het verbeteren van de digitale vaardigheden van onze zorgprofessionals. Het om kunnen gaan met zorgtechnologie is daar een belangrijk onderdeel van.”

Marja ziet veel mogelijkheden voor innovaties binnen de ouderenzorg. Zeker in deze tijden van corona, waarbij verpleegkundigen en artsen niet altijd meer fysiek aanwezig kunnen zijn bij cliënten, krijgen sommige innovaties ineens een boost. Pappot: “Ineens moeten we massaal gaan beeldbellen. Dat is een vorm van slimmer communiceren die we ook na de coronacrisis meer zouden kunnen gebruiken. En er is meer mogelijk dan videocontact. Zo kunnen technologieën worden ingezet om cliënten meer regie te geven, zoals het meten van hun eigen bloeddruk. Waarom zouden we elke keer langs moeten komen als mensen het zelf ook kunnen?”

Oefenen met technologie
Maar hoe krijg je medewerkers nou zover dat ze zich bedenken dat er ook nog andere oplossingen mogelijk zijn dan de methodes die ze al gewend zijn? Pappot: “Samen met innovatiebooster Hanneke Bonfrer van Omring, voortrekker van het innovatiepanel, kwamen we met het idee om een e-Skillslab te openen: een omgeving waar workshops worden gegeven en waar men met de technologieën kan oefenen, zonder dat er een cliënt op je zit te wachten of dat er iemand op je vingers kijkt.”

Het e-Skillslab bestaat uit twee ruimtes: in de ene ruimte staan de technologieën waar mensen zelfstandig mee kunnen oefenen, in de andere ruimte worden workshops gegeven. Het is voor iedereen toegankelijk. Voor de workshops moet men zich inschrijven, maar de andere ruimte is altijd open. “Als iemand even een half uurtje over heeft, kan hij of zij altijd even tussendoor naar binnen wippen.”

Het doel was om elke vijf weken een nieuw thema te behandelen, maar vanwege de coronacrisis ligt het voorlopig even stil. Jammer, want de eerste reacties op het thema ‘goede nachten, betere dagen’ waren erg positief. Marja: “De meeste medewerkers waren er eerst niet zoveel mee bezig, maar zodra ze zien en vooral ook ervaren wat voor mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden, vinden ze het allemaal harstikke leuk.”

Zo kan men in het e-Skillslab bij het thema ‘dagstructuur’ kennis maken met Tessa, een sociale robot die zorgt voor dagelijkse structuur. Of bij het thema ‘medewerkersondersteuning’ met een lichttherapiebril, die zorgt voor een beter dag-/nachtritme voor medewerkers die veel nachtdiensten draaien. “Dit soort technologieën zijn niet erg ingewikkeld om te gebruiken, maar leveren wel veel winst op waardoor de kwaliteit van de zorg omhoog gaat.”

Voor medewerkers die bang zijn dat technologieën hun werk over gaan nemen, is het e-Skillslab ook nuttig. “Ze zien er dat technologieën vooral bedoeld zijn als ondersteuning. Zelf houd je tijd over om andere dingen te doen.”

Samen met het team
Als zorgmedewerkers de technologieën willen gaan toepassen in hun werk, raadt Marja aan om dit aan hun team voor te leggen. “Je kan niet zomaar zeggen: dit willen we, dus we schaffen het aan. Het kan behoorlijk prijzig zijn, of je kan te maken krijgen met privacyvraagstukken. Wij stimuleren vooral dat men binnen een team op zoek gaat naar oplossingen. Zodat het normaal wordt om te zeggen: ‘we gaan hier een project van maken’, of ‘voor deze cliënt gaan we dit gewoon doen.’”

Bij de opzet en inrichting van het e-Skillslab krijgen Marja en Hanneke hulp van I-nurse Peter Hendrikx. Hij weet veel van toepassingen van zorgtechnologie in de praktijk en ondersteunt hierbij de medewerkers van Omring in de zorg en ook bij cliënten thuis. Ook maakt Peter instructiefilmpjes, samen met medewerkers die al werken met zorgtechnologie. Marja: “Deze filmpjes gebruiken we ook in onze workshops. Zo brengen we oefenen in het e-Skillslab en toepassen in de praktijk samen!”