Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

De digitale ontwikkeling van Twan (74)

Twan van de Weijgert (74) is in zijn lange en diverse loopbaan continu blijven schaven aan zijn digitale vaardigheden. Hoe pakte hij dat aan? En wat leverde het hem op?

Bij Twans 25-jarige jubileum bij de gemeente Roosendaal werd hij geprezen om zijn doorzettingsvermogen, zijn flexibiliteit en zijn discipline om zijn doelstellingen te bereiken. Wat mij vooral opvalt is hoe onverschrokken, met veel inzet èn plezier hij zich op elke nieuwe uitdaging werpt. Een inspirerend voorbeeld voor iedereen die zich in zijn werk moet aanpassen aan nieuwe digitale ontwikkelingen.

Extra motiverend
Na de ambachtsschool werd Twan metselaar. Daarna was hij 18 jaar huismeester. Niet gelijk beroepen waarin digitale vaardigheden een grote rol speelden. Een omslagpunt was het moment dat hij secretaris werd van de Medezeggenschapsraad van de gemeente. “Bij de medezeggenschapsraad zijn mijn ogen opengegaan. Ik zag hoe beslissingen tot stand kwamen. Ik wilde me daar verder in verdiepen en heb gebruikgemaakt van het tweedekansonderwijs.”

In de avonduren volgde Twan de avondmavo. Het was de tijd waarin de gemeente net overstapte van typemachine naar pc. Twan ging er enthousiast mee aan de slag. “Het was echt leuk, vooral omdat je met je collega’s samen moeilijkheden die je tegenkwam kon bespreken.” Extra motiverend was dat hij meteen resultaat zag: “Een brief uit de pc zag er verzorgder uit dan wanneer een brief was getypt. Ook was het handig om op een later tijdstip verder te kunnen werken of nog correcties aan te kunnen brengen.”

Blijven ontwikkelen
Toen Twan zijn mavodiploma binnen had, werd hij post- en archiefmedewerker bij de sociale dienst. Hij bleef studeren en haalde zijn archiefdiploma’s op mbo- en hbo-niveau. De technologie ontwikkelde door, ook in het archiefwerk. Het documentmanagementsysteem deed zijn intrede, de documenten en werkprocessen werden steeds digitaler en dat betekende “weer workshops volgen om de nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen.”

In 2010 ging Twan met pensioen en werd hij o.a. secretaris van de cliëntenraad Thuiszorg West-Brabant. Daar bleef hij zijn digitale vaardigheden bijhouden en verbeteren. Hij digitaliseerde het archief van de cliëntenraad dat voortaan wordt opgeslagen in de ‘cloud’ zodat er nooit meer een back-up gemaakt hoeft te worden.

Tips voor zorgmedewerkers
Ook in de zorg ziet Twan de digitalisering oprukken. “In de thuiszorg lag er vroeger bij de cliënt een papieren zorgmap op tafel, inmiddels zijn de meeste zorgmappen vervangen door een digitale versie en kunnen de medewerkers en mantelzorgers via het systeem de afspraken volgen.” Een goede ontwikkeling, vindt Twan, “want het is in het belang van de cliënt dat alles goed geregistreerd wordt.”

Aan thuiszorgmedewerkers die het lastig vinden om digitaal te werken, adviseert Twan om te sparren met een collega en het samen op te pakken. “Ga er gewoon aan beginnen. Het zal wel eens niet lukken, maar als je dan maar naar iemand kunt die je verder kan helpen is dat helemaal niet erg. Je hoeft je niet te schamen dat het de eerste keer niet gelukt is. De voldoening is veel groter als het dan de volgende keer wel lukt.”

Twan vindt het normaal als werknemers in zichzelf investeren door eventueel thuis wat speurwerk te doen of trainingen te bezoeken. Maar ook de werkgever kan een rol spelen door sessies te organiseren om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Op initiatief van de cliëntenraad is bij Thuiszorg West-Brabant in het beleidsplan opgenomen dat medewerkers en cliënten met lage digitale en taalvaardigheden ondersteund moeten worden. Twan is ook een grote fan van het programma Digitale Vaardigheden en deze website.