Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

‘Digitale vaardigheden leveren gewoon tijd op’

Freek Hoogezand geniet ervan om als digicoach collega’s te helpen met hun digitale vaardigheden. “Ze kwam stralend vertellen dat ze niet snapte waarom ze daar nou zo tegenop had gezien.” Hij denkt dat nog veel meer collega’s baat zouden hebben bij een digicoach.

Sinds 1975 werkt Freek bij ’s Heeren Loo, sinds 1 januari 2018 als manager Projecten. Daarnaast is hij sinds 1 september 2018 voor een paar uur per week digicoach.

Waarom ben je digicoach geworden?
“Ik vind digitale vaardigheden heel belangrijk voor onze medewerkers. Digitale vaardigheden leveren hen gewoon tijd op, tijd die ze weer kunnen besteden aan de cliënt. Ik heb dat als manager Zorg ook in de praktijk gezien. En coachen past bij mij, ik geniet ervan om medewerkers op weg te helpen.”

Hoe ga je te werk?
“Ik laat een medewerker eerst de zelftest doen en dan gaan we samen een leerdoel bepalen. Sommigen komen met heel gerichte vragen: ‘Ik moet een Word-bestand maken en heb dat nog nooit gedaan’. Soms komt een heel team met een vraag, bijvoorbeeld over het gebruik van een digitale agenda. De meeste vragen gaan over het programma Caress, ons ECD. Het is een lastig en erg uitgebreid programma. Ik laat mensen vooral zelf aan de slag gaan. Daarvoor gebruik ik onder andere het materiaal van www.digivaardigindezorg.nl.”

Wat is je grootste succesverhaal?
“Er was een collega die stug bleef doorgaan met mailtjes sturen naar de facilitaire afdeling en helemaal gefrustreerd was dat ze alleen maar werd verwezen naar de portal. Ik heb haar geleerd hoe je op de portal de juiste formulieren vindt en opslaat. Twee weken later kwam ze stralend vertellen dat ze zo blij was dat het werkte. Ze snapte niet waarom ze daar nou zo tegenop had gezien!”

Hoe zorg je ervoor dat mensen je weten te vinden?
“Ik heb een presentatie gegeven aan het management team en flyers achtergelaten op alle afdelingen. Ongeveer de helft van de mensen wordt gestuurd door een manager. In het begin kwamen vooral de oudere medewerkers langs, maar nu zie ik ook jongeren. Jonge medewerkers zijn heel handig met hun telefoon of iPad maar lopen bij andere dingen toch vast.”

“Tot nu toe heb ik ongeveer 40 mensen begeleid maar er zijn nog veel meer mensen die ik zou kunnen helpen. Er is best veel schroom bij de medewerkers om toe te geven dat ze niet zo digitaal vaardig zijn.”

Tips voor andere digicoaches?
“Wees gastvrij en laagdrempelig. Laat medewerkers zoveel mogelijk zelf aan de slag gaan en benoem successen. Heel belangrijk is ook dat je steeds weer uitlegt wat digitale vaardigheden opleveren, voor henzelf en de cliënt. Zorg ook voor een goede ruimte: ik heb een ruimte met 3 computers zodat ik met meer mensen tegelijk kan werken. Erg nuttig is verder het contact met andere digicoaches om tips en ontwikkelingen uit te wisselen.”

Hoe digitaal vaardig ben je zelf?
“Ik ben echt geen nerdy gadget freak, maar ik word wel enthousiast van nieuwe dingen. Ik probeer steeds up-to-date te blijven, Ik lees vakliteratuur en kijk filmpjes op YouTube. Ik zou zelf graag nog meer leren over de techniek die achter systemen en applicaties zit, zodat ik nog meer problemen kan oplossen.”