Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Tip: Hoe verander je van (standaard)browser

Geschreven door Valerie van der Looij

Bijna iedereen maakt wel gebruik van het internet. Of dat nu op je mobiel, op je laptop, pc of tablet is. Maar heb je je wel eens beseft dat de browser die je standaard gebruikt misschien niet de beste browser is voor jou? Veel mensen gebruiken Microsoft Edge, of zelfs nog het oude Internet Explorer. Hieronder leg ik je uit hoe je eens een andere (standaard)browser kunt instellen om uit te proberen.

Hoe werkt het?
Als je een andere browser wilt gebruiken, dan moet je die eerst op je apparaat downloaden en installeren. Populaire alternatieve browsers zijn bijvoorbeeld Firefox, Chrome, of Opera. Behalve deze drie zijn er nog veel meer browsers, dus mocht je nieuwsgierig zijn, waag er dan eens een zoekopdracht aan. Wie weet kom je een browser tegen die helemaal voor jouw wensen gemaakt lijkt te zijn.

Heb je een browser op het oog? Mooi! Download en installeer de browser op je apparaat. De kans is groot dat als je de nieuwe browser nu voor de eerste keer opent, er een melding in beeld komt in de trant van “Deze browser is niet uw standaardbrowser. Van deze browser uw standaardbrowser maken?”.

Je kunt er dan dus eventueel voor kiezen om deze nieuwe browser als jouw standaardbrowser in te stellen. Dat wil zeggen dat alle koppelingen, oftewel websitelinkjes, die je aanklikt, rechtstreeks in je nieuwe standaardbrowser worden geopend. Als je ervoor kiest om de nieuwe browser niet als standaardbrowser in te stellen is dat natuurlijk geen probleem. Je kunt op je apparaat meerdere browsers naast elkaar hebben. Zo kun je je nieuwe browser een paar keer uitproberen om te kijken of het iets voor jou is.

Waarom zou ik een andere browser willen?
Misschien vraag je je af wat het nut is van een andere browser dan je momenteel gewend bent. En dat is een goede vraag! Niet voor iedereen zal het interessant zijn om van browser te wisselen. Als je momenteel goed kunt werken met je huidige browser en je komt geen problemen tegen, dan is het logisch om bij die browser te blijven. Desondanks kan het geen kwaad om je digitale horizon soms wat te verbreden, want sommige browsers zullen je misschien positief verrassen!

Neem bijvoorbeeld Firefox. Mozilla (de makers achter de Firefox-browser) vindt het waarborgen van de privacy van haar gebruikers zeer belangrijk. Daar is de browser dan ook op gebouwd. Firefox blokkeert automatisch verschillende online trackers en zogenaamde fingerprinters (software van websites die jouw surfgedrag en gegevens willen achterhalen).

De Opera browser staat bijvoorbeeld juist weer bekend om de vele manieren waarop je hem kunt personaliseren. De browser biedt vele opties en instellingen aan, en er zijn duizenden extensies voor beschikbaar. Ook biedt Opera de mogelijkheid om in de browser te chatten met je vrienden of collega’s via WhatsApp of Messenger.