Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Hoe digitaal vaardig zijn Nederlanders?

Nederlanders blijken slecht te weten wat Artificiële Intelligentie eigenlijk is en hebben niet veel kennis over de milieu-impact van digitale apparaten. Ook begrijpen 50-plussers de commerciële kanten van het internet niet zo goed, en vinden jongeren het moeilijker om de smartphone even te laten liggen al. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Amsterdam  naar de digitale kennis en vaardigheden van Nederlanders tussen de 16 en 93 jaar.

Dat AI het nieuws kan bepalen dat jij op een nieuwssite ziet, weet 42% van de Nederlanders niet. Dat een oplader stroom blijft gebruiken als deze in het stopcontact zit, ook als je telefoon er niet meer aanhangt, weet bijna een derde niet. En dat er in je telefoon stoffen zitten die in barre omstandigheden uit mijnen worden gehaald, weet ook bijna een derde niet.

Niet heel verassend blijken 50-plussers minder kennis over het internet te hebben dan jongere Nederlanders. Veertig procent denkt bijvoorbeeld dat iedereen dezelfde informatie krijgt bij online zoeken naar dezelfde dingen, onder jongeren was dit 13%. En 28% denkt dat het eerste zoekresultaat altijd de beste informatiebron is. In werkelijkheid is dit meestal een advertentie. Bij deelnemers jonger dan 51 was dit slechts 9%. Ook hebben 50-plussers meer moeite met informatie zoeken, informatie kritisch beoordelen en hun apparaten en gegevens beschermen.

Lees hier meer over de onderzoeksresultaten of download het volledige rapport.

Weet jij eigenlijk ook niet zo goed wat artificiële intelligentie (AI) is? Doe dan de Nationale AI Cursus of de Nationale AI Zorg Cursus die ingaat op wat AI kan betekenen voor de zorg.