Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Het goede voorbeeld geven en een beetje streng zijn

Afbeelding Joke

In het team van Joke Diekmann zitten best wat medewerkers die hulp kunnen gebruiken bij hun digitale vaardigheden. Als manager zorg bij Warande houdt ze zich actief bezig met hen hierin te ondersteunen. “Wat goed werkt, is uitstralen dat je het zelf ook leuk vindt om met digitale vaardigheden aan de slag te gaan.”

Als het over digitale vragen gaat, probeert manager Joke Diekmann haar werknemers te ondersteunen waar het kan. Af en toe even meekijken met het openen van een e-mail, of het wijzigen van een wachtwoord: ze helpt en denkt graag mee, tot zover dat lukt. Zodra de vragen te ingewikkeld worden, kunnen ze op de afdeling de hulp inschakelen van de digicoach. Joke: “Dat werkt zo fijn. Onze digicoach weet medewerkers op een hele rustige, charmante manier te begeleiden. Ze voelen zich veilig bij haar, ze krijgen niet het gevoel dat ze dom zijn.”

Bij Warande zijn ze sinds 2 jaar bezig met het project digitale vaardigheden. Joke schat in dat binnen haar team één derde niet voldoende digitaal vaardig is. Gelukkig zijn de meesten wel bereid om hiermee aan de slag te gaan. En zijn ze dat niet, dan probeert Joke ze toch mee te krijgen. “Het klinkt misschien wat streng, maar ik vind dat ze wel mee móeten komen. Er is niet zoveel keus. Je kunt niet meer zonder computer of digitale programma’s werken in de zorg. Op een gegeven moment moet men toch die drempel overstappen.”

Functioneringsgesprekken
Om medewerkers zover te krijgen, laat Joke hen inzien dat digitale vaardigheden een essentieel onderdeel is van hun functie. Ze moeten zorgplannen kunnen schrijven, rapporteren in het systeem, op het intranet kunnen. “Het hoort bij goede kwaliteit van de zorg. Op het moment dat je dat niet beheerst, kun je ook niet goed je functie uitoefenen.” Tijdens gesprekken komen daarom de digitale vaardigheden vaak aan de orde. “Als ik weet dat een medewerker het daar moeilijk mee heeft of nog over een drempel heen moet stappen, dan bespreken we hoe het tot nu toe gaat en hoe we diegene nog extra hulp kunnen bieden.”

Vooruitgang
Inmiddels ziet Joke al echt vooruitgang binnen haar team. “Dat is zo leuk om te zien. Sommigen konden eerst bijvoorbeeld alleen maar met één vinger typen. Ze vinden zelf dat het sneller moet, dus zijn ze veel aan het oefenen. Dat vind ik knap. En zo heb ik ook medewerkers die regelmatig even aanschuiven bij onze digicoach, nog voor hun avonddienst begint. Daar ben ik echt trots op. Daardoor kunnen ze inmiddels rapporteren en dossiers inlezen, super.”

Tip
Toen ze als manager begon bij Warande, moest Joke zelf ook nog werken aan haar digitale vaardigheden. Door middel van het maken van e-learnings kreeg ze de smaak te pakken. “Ik vind het ook echt leuk om ermee bezig te zijn.”

Haar tip voor collegamanagers is dan ook: geef het goede voorbeeld en wees enthousiast. Straal uit dat het leuk is en dat het echt wat oplevert. “Je moet medewerkers ervan bewust maken dat digitale vaardigheden dienen als ondersteuning van je werk, en dat het daardoor gemakkelijker wordt.” Wat je volgens haar vooral niet moet doen, is medewerkers overvragen. “Door alle veranderingen in de zorg zijn medewerkers inmiddels behoorlijk verandermoe. Jut ze daarom niet teveel op. Probeer je aan te passen aan het tempo van de zorgverleners.”

Maar het allerbelangrijkste is dat medewerkers elkaar kunnen helpen en ondersteunen, zodat niemand het nog alleen hoeft te doen. “Dat hebben we ook nodig als we verder gaan met zorginnovaties.”