Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Heb jij de zelftest al gedaan?  

Het startpunt van deze kennissite is de zelftest. Hier kun je voor jezelf in kaart brengen hoe het staat met jouw digitale vaardigheden. Zo krijg je meer zicht op waar je aan kunt werken.

De test bestaat uit zo’n 70 vragen. Het is niet een test van je kennis, zoals op school. Het is een test waarbij jij zelf inschat hoe handig je al bent met allerlei digitale taken. Een voorbeeld van een vraag: “Ik ben handig in mijn scherm vergrendelen of uitloggen als ik mijn werkplek verlaat”. Met een schuifje geef je aan in welke mate jij dit kunt: schuifje helemaal naar links betekent ‘niet handig’, schuifje helemaal naar rechts betekent ‘wel handig’

Als je klaar bent met de zelftest, krijg je een mailtje met je score op alle onderdelen. Samen met je digicoach kun je dan gaan bepalen welke vaardigheden je wilt verbeteren. Dat hangt af van welke vaardigheden jij nog niet zo goed beheerst, maar ook van welke vaardigheden jij het meeste nodig hebt in je werk.

 

Zekerder voelen

Sinds de lancering  in april hebben al 3500 mensen de zelftest gedaan. Onder hen Daniëlle Lok, verpleegkundige bij Warande: “Met de zelfscan wordt heel concreet waar je hulpvraag zit. Als je dan een-op-een met je digicoach een persoonlijk actieplan kunt maken, is dit denk ik een goede aanpak. De individuele aanpak met een digicoach vind ik heel fijn. Ik denk dat collega’s zich zekerder gaan voelen met digivaardig.”

Ook Harry Finkenflügel, lid van de Raad van Bestuur, van Warande heeft de zelftest, gedaan. “Ik ben redelijk handig met de computer maar ik moet zeggen dat ik een aantal applicaties niet of heel weinig gebruik. Dat laat ik over aan mijn secretaresse. Bij de zelftest digitale vaardigheden scoorde ik daarom niet goed op ‘programma’s en applicaties’. Dat ik op ‘privacy en social media’ ook niet zo goed scoorde, vind ik vervelend. Ik ben geen royale gebruiker van ‘social media’ maar ik vind dat ik dat wel zou moeten zijn. Ik kijk wel eens op Twitter en heb ooit een Facebookaccount aangemaakt maar verder gaat het niet. Dat is best jammer want ik zie wel dat het een mooie manier kan zijn om Warande op de kaart te zetten.”