Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

GGz Centraal trapt digitaliseringsproject af met een typchallenge

GGz Centraal startte het programma ‘Digitaal voor Allemaal’ met een typchallenge, afgetrapt door de voorzitter van de raad van bestuur. De challenge ging als een lopend vuurtje door de organisatie en leidde tot 40 aanmeldingen voor de training smart typing.

Een eerder onderzoek van Coalitie Digivaardig in de zorg, vormde de aanleiding voor de GGz sector om in de eerste maanden van 2021 een benchmark onderzoek uit te voeren onder 5329 ggz-medewerkers bij 12 ggz-aanbieders. Resultaten van het onderzoek laten zien dat ongeveer 20% van de medewerkers zichzelf ziet als digitale starter. Voornamelijk oudere medewerkers vallen onder deze doelgroep.

Digitale fitheid
Anja van de Poll werkt binnen GGz Centraal o.a. als projectleider ‘Digitaal voor Allemaal’. Anja blikt terug op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar: ‘Het onderzoek dat werd gedaan in april vormde een duidelijke aanleiding om met digitale vaardigheden aan de slag te gaan. Het is voor medewerkers belangrijk om digitaal fit te zijn: enerzijds om stress te voorkomen en anderzijds om snel in te kunnen spelen op nieuwe systemen. Digitaal fit zijn is groter dan je denkt. Je hebt digitale vaardigheden niet alleen nodig in je werk: ook in je privéleven speelt digitalisering een steeds grotere rol.’ GGz Centraal startte het project Digitaal voor Allemaal. Doel van het project is dat alle medewerkers van GGz Centraal, ongeacht hun kennis van digitale vaardigheden, hun huidige vaardigheden verbeteren. Zo kunnen zij hun werk nóg beter uitvoeren, plezieriger werken, efficiënter en effectiever zijn en een betere invulling geven aan de zorg voor cliënten. Ook is het doel om medewerkers aan te sporen, te inspireren en te motiveren om een cursus, opleiding of andere leeractiviteit te volgen die hen helpt om digitale vaardigheden te verbeteren.


Anja van de Poll, projectleider ‘Digitaal voor Allemaal, GGz

Klankbordgroep
Naar aanleiding van het onderzoek, riep Digitaal voor Allemaal medewerkers op zich aan te melden voor een klankbordgroep digitale vaardigheden. Daar werden zij gevraagd waar ze precies tegenaan liepen en waar ze hulp bij konden gebruiken. Anja: ‘In de klankbordgroep werd precies bevestigd wat in het onderzoek al naar voren kwam: een aantal medewerkers heeft moeite om de digitale ontwikkelingen van de zorgorganisatie bij te benen. Dit zorgt ervoor dat ze meer stress in hun werk ervaren en digitale uitdagingen bewust uit de weg gaan. De uitkomsten en adviezen van de klankbordleden werden meegenomen in de verdere opzet van het project ‘Digitaal voor Allemaal’.

Typchallenge
Nuttig, leerzaam, maar altijd met een kwinkslag is de gekozen insteek van de communicatie in het project ‘Digitaal voor allemaal’. Een bijzonder instrument dat werd ingezet tijdens de lancering van het digitaliseringsproject was de typchallenge: hoe snel typ jij in 1 minuut? De challenge startte met een amusant filmpje  waarin de bestuursvoorzitter niet alleen vertelde welke voordelen blind typen hem heeft gebracht, maar waarin hij zelf ook de typchallenge uitvoerde. Aan het einde van de video daagden hij zowel medewerkers als een aantal directeuren uit om mee te doen en zijn persoonlijke score te verbeteren. De winnaar wachtte een mooie prijs. Steeds meer medewerkers accepteerden de challenge en deelden op hun beurt een filmpje waarin zij opnieuw directe collega’s uitdaagden. De typchallenge ging als een lopend vuurtje door de organisatie. Anja: ‘Dit was echt ontzettend leuk. Sommigen waren waren echt bloedfanatiek.’ Het belangrijkste resultaat van deze challenge waren niet de persoonlijke scores: maar liefst 40 medewerkers meldden zich aan voor de training Smart typing. Anja vertelt: ‘Wij zijn heel trots op dit resultaat. Immers, wie blind typt, typt efficiënter en nauwkeuriger, richt zijn aandacht op het werk in plaats van steeds te wisselen tussen toetsenbord en scherm, vestigt de aandacht op de gesprekspartner bij een gesprek waarbij hij tegelijkertijd moet typen. Ook worden gegevens beter verwerkt tijdens een afspraak, consult of vergadering.’

Vervolgplan
Op dit moment deelt Digitaal voor Allemaal veel tips en tricks over digitaal fit zijn via een eigen sharepointsite en op intranet. Maar ook bezoekt het projectteam allerlei werkoverleggen om daar met collega’s in gesprek te gaan en de noodzaak van digitale fitheid onder de aandacht te brengen. De organisatie zoekt naar manieren om digitalisering nog meer tot leven te brengen. Het inzetten van digicoaches lijkt een goed uitgangspunt te zijn om het uiteindelijke doel te behalen.