Digitaalvaardig in de zorg

Digivaardigindezorg

Fouten maken moet

Baal je als je een fout maakt? Niet doen, fouten heb je nodig om te leren. Als je denkt dat fouten maken niet erg is, heb je een ‘groeimindset’. Met deze manier van denken is het makkelijker om iets nieuws te leren. Hoe krijg je jezelf of je coachee in deze mindset?

Afgelopen zomer legde Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmend af. In 2018 deed hij al een poging, maar strandde hij na 163 kilometer zwemmen. Een jaar later probeerde hij het opnieuw, en haalde hij de eindstreep in Leeuwarden wel. Wat zorgde er nu voor dat hij de tweede keer wel over de finish zwom, en de eerste keer niet? Heel belangrijk was de manier waarop hij tegen ‘falen’ aankijkt. Maarten vond de keer dat hij de eindstreep niet haalde namelijk geen mislukking. Voor hem was het juist een moment om te leren en om te onderzoeken wat hij kon verbeteren zodat hij het de tweede keer wél zou halen.

Na die eerste keer had hij geleerd dat hij veel moeite had met zwemmen in het donker. Daarom ging hij dit keer zwemmen als de nachten korter waren. Ook bracht hij veranderingen aan in zijn eet- en slaappatroon en liet hij voor de mentale ondersteuning mensen met hem meezwemmen.
En wat denk je: hij haalde het.

Hoe zit dat bij jou?
Maarten van der Weijden is een mooi voorbeeld van iemand die een groeimindset heeft: hij vraagt zich af hoe hij een moeilijke opdracht wél voor elkaar kan krijgen. Hoe zit dat bij jou? Denk jij bij een moeilijke taak ‘ik kan dit niet’? Vermijd je liever de confrontatie, omdat je het vervelend vindt als mensen erachter komen dat je een vaardigheid nog niet helemaal meester bent?
Of denk jij, ‘ik kan dit nóg niet’? En geloof jij erin dat als je maar lang genoeg probeert en oefent het onhaalbare haalbaar is. Ook als je in het begin geen idee hebt hoe je eraan moet beginnen?

Groeimindset: ‘Het gaat me lukken!’
De eerste manier van denken (‘Ik leer het nooit, ik verstop me’) wordt de vaste mindset genoemd.
De tweede manier van denken (‘Ik kan het leren en van fouten kan ik ook leren’) staat bekend als de groeimindset.

Een groeimindset komt goed van pas bij het leren van digitale vaardigheden. Je gaat er dan vanuit dat je iets nóg niet kan, maar dat je er met de juiste hulp en inzet wel komt. Zelfs als je er de afgelopen jaren niets over hebt geleerd.

Hoe kom je in de groeimindset?
Ben jij meer iemand van de verstopmethode, maar zou je die groeimindset wel willen beheersen? Dat kan. Een paar tips:

  • Wees trots op jezelf! Elke stap die je zet is een stap in je leerproces. Hoe groot of klein ook.
  • Denk niet: Het lukt me nooit! Maar denk wel: Ik kan het nog niet. Je geeft jezelf dan vertrouwen dat je er wel komt.
  • Vraag hulp aan je collega, familielid of digicoach. Laat je helpen in je leerproces.
  • Blijf proberen. Niemand kon fietsen in een keer, niemand werd wakker en kon ineens lezen. Leren kost tijd en inspanning.
  • Je bent niet alleen. Ook de digicoach heeft ooit met het puntje van haar tong uit haar mond zitten puzzelen hoe het zit met dat ECD. En ook je slimme achterbuurman had een frons op zijn voorhoofd toen hij de eerste keer in zijn leven een mailaccount opende.
  • Denk niet: mislukken is gênant. Denk wel: mislukken en fouten maken hoort erbij. Alleen door te proberen en fouten te maken kun je leren en verbeteren.
  • Kijk altijd terug. Wat heb je al geleerd sinds je bent begonnen? Vier je succes!
  • Waar word jij blij van? Begin met leren bij wat je het leukst vindt. Dat geeft energie.

Wat wordt jouw volgende stap? Veel succes!

Riekie Weijman is trainer van digicoaches bij UtrechtZorg en heeft daarnaast haar eigen ontwikkelbureau voor leermiddelen; Buro Wijzer.

De termen groeimindset en vaste mindset zijn bedacht en uitgewerkt door professor Carol Dweck. Wil je meer weten? Kijk op platformmindset.nl of bestel een van haar boeken.

Met collega-digicoaches tips en ervaringen uitwisselen over hoe jij je coachee in de leerstand kunt krijgen? Ga naar de community voor digicoaches!